Politică

Preşedintele Iohannis: O autonomie pe criterii etnice nu se poate şi nu este de dorit

Preşedintele Iohannis: O autonomie pe criterii etnice nu...

Autor: Dana Stanila

18.07.2017, 12:29 81

"Eu am venit cu opinia mea deja formată în campania electorală. Părerea mea este că o autonomie pe criterii etnice nu se poate şi nu este de dorit. Aceasta este este o concluzie pe care nu am găsit-o doar eu, este o concluzie larg răspândită în Europa şi cu foarte multe exemple şi într-un sens şi în celălalt", a declarat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a explicat că, în prezent, România nu are regiuni administrative, fiind în plin proces de analiză a unei posibile descentralizări, însă a adăugat că şi în situaţia în care s-ar împărţi pe regiuni, ar fi vorba de entităţi economicce şi nu unele etnice. Iohannis a mai spus că o descentralizare ar fi eficientă doar dacă ar conduce la o dezvoltare economică şi o modernizare a administraţiei.

"România nu are regiuni administrative şi aici, autonomia regională s-ar încadra, dacă s-ar forma regiuni, în ceea ce se numeşte autonomia locală, care este destul de bine definită în România.Ea poate fi îmbunătăţită prin procedeul pe care l-am discutat de multe ori şi anume prin descentralizare, dar atâta vreme cât nu există regiuni, nu putem să vorbim despre o autonomie regională. Dacă este bine sau nu să se formeze regiuni în România este o discuţie care este în curs şi aici am o părere foarte clară: o regiune nu trebuie în niciun fel să reprezinte o etnie. Ea trebuie să reprezinte o entitate economică şi dacă regiunile permit dezvoltarea economică şi modernizarea administraţiei, atunci ele pot fi făcute. Dacă nu, nu", a detaliat preşedintele Iohannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24