Politică

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu: Niciodată, dar niciodată Ţinutul Secuiesc nu va avea autonomie

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu: Niciodată, dar...

Autor: Petru Mazilu

24.02.2024, 20:31 86

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat sâmbătă că Ţinutul Secuiesc nu va avea niciodată autonomie. Declaraţia a fost făcută în cadrul unui eveniment de partid care a avut loc la Covasna. Ciolacu a prezentat şi o serie de argumente care să susţină declaraţia sa.

Marcel Ciolacu a participat sâmbătă la conferinţa de alegeri a organizaţiei PSD Covasna.

„Am vorbit şi cu secui, şi cu maghiari, şi cu români, şi cu colegii noştri din Partidul Social Democrat. Niciodată, dar niciodată Ţinutul Secuiesc nu va avea autonomie. Dar o să vă explic şi de ce. Pentru că, în primul rând, când au avut o autonomie, nu le-am dat-o noi, românii. Mai mult, nici nu le-am luat-o noi, românii! Ceea ce încerc să înţeleg, şi cred că aici este de datoria noastră, a tuturor politicienilor şi a tuturor românilor, indiferent de etnie, este că nu înţeleg unde anume greşim. De ce ne luptăm între noi, mai ales că în istoria noastră, nu, domnule profesor?, nu ne-am luptat niciodată cu secuii şi nici secuii nu s-au luptat niciodată cu românii. Dacă li s-a făcut vreo nedreptate, li s-a făcut de la saşi şi de la maghiari. Eu ştiu că împreună am luptat sub drapelul lui Mihai Viteazu. Poate ar trebui să explicăm copiilor noştri mai mult istoria înainte de a arunca pietre unii într-alţii”, a declarat preşedintele PSD.

Liderul social democrat a vizitat o şcoală modernizată din banii Guvernului României, prin PNDL, şi a spus că nu înţelege de ce copiii secuilor refuză să înveţe româneşte.

„Ce este cel mai trist şi am spus şi la Harghita şi am vorbit şi cu domnul senator Tánczos Barna, cu care m-am văzut când am vizitat şcoala, nu înţeleg totuşi de ce copiii secuilor nu învaţă româneşte. Nu înţeleg. Să ştiţi, în vremurile pe care le trăim nu poţi să obligi pe nimeni. Trăim într-o Europă liberă. Ne-am dorit foarte mult acest lucru, să fim în Uniunea Europeană, în NATO. Nu înţeleg de ce singuri îşi taie aripile. Nu înţeleg de ce singuri nu încearcă să se dezvolte profesional pe tot teritoriul României. Şi încet-încet, tot singuri, prin această atitudine, vor fi nevoiţi să rămână ori prizonierii localităţilor în care s-au născut, ori să plece în Ungaria”, a precizat Marcel Ciolacu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO