Politică

Prezenţă sub 1% în secţiile de vot unde sunt înscrişi cetăţeni moldoveni, în municipiul Vaslui

Prezenţă sub 1% în secţiile de vot unde sunt...

Autor: Lucian Timofticiuc

11.12.2016, 15:41 57

Secţia nr. 11 are înregistrat un număr de 2.114 de votanţi şi are cea mai mică prezenţă la vot din tot judeţul, respectiv de 0,61%.

De asemenea, în secţia nr 62, unde sunt înregistrate 2.007 persoane cu drept de vot, prezenţa este de 1,64%.

În alte patru secţii de votare, amenajate în zone unde figurează cu domiciliul cetăţeni moldoveni, prezenţa la vot nu depăşeşte 5%.

La Vaslui, numărul alegătorilor noi a crescut considerabil, cu 20.000 în ultimii ani după "exodul cetăţenilor moldoveni".

Primarul municipiului Vaslui, Vasile Paval, a declarat că basarabenii au luat cu asalt ghişeele Serviciului Public Comunitar Local pentru Evidenţa Persoanelor Vaslui, şi-au făcut cărţi de identitate, dar nu locuiesc, de fapt, în apartamentele în care s-au înregistrat.

Din acest motiv, Primăria Vaslui a amenjat secţii de votare noi, dar prezenţa înregistrată la vot este extrem de slabă, cetăţenii moldoveni fiind plecaţi la muncă în străinătate.

O situaţie specială se înregistrează într-un bloc de garsoniere locuit de persoane cu venituri reduse, unde figurează aproximativ 5.000 de moldoveni cu drept de vot, în condiţiile în care blocul este alcătuit din 150 de garsoniere.

Ca urmare a numărului mare de cetăţeni moldoveni care au dorit, de fapt, documente de cetăţenie româneşti pentru a pleca la muncă în spaţiul UE, populaţia cu drept de vot în municipiul reşedinţă de judeţ a ajuns la 90.000 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO