Politică

Prin motiunea de cenzura, PD forteaza alegerile anticipate

04.12.2002, 00:00 15

PD "are obligatia" sa incerce sa indeparteze un guvern "profund corupt", drept urmare democratii vor initia o motiune de cenzura cu ocazia asumarii, saptamA„sna viitoare, a raspunderii Executivului asupra proiectului de lege privind Codul Muncii, a anuntat, ieri, presedintele formatiunii, Traian Basescu.
PNL a anuntat, tot ieri, ca nu va initia o motiune de cenzura, in acelasi caz, dar o va sustine daca ea va fi initiata de democrati.
Potrivit lui Traian Basescu, principalele argumentele care au stat la baza acestei decizii sunt faptul ca un act normativ de o asemenea importanta este legiferat de Guvern si nu de Parlament, eludandu-se, astfel, dezbaterea in cadrul Legislativului, in acelasi timp PD apreciind ca Guvernul Nastase trebuie sa fie inlaturat.
"Consideram ca eludarea dezbaterii in Parlament a Codului Muncii este un abuz al actualei puteri, iar Guvernul se substituie tot mai mult Legislativului", a spus Basescu, aratand ca un act normativ de o asemenea importanta a fost stabilit de Guvern si dezbatut cu liderii marilor centrale sindicale si cu patronatul de la UGIR 1903, un patronat "afiliat" ministrului Industriilor, Dan Ioan Popescu. Sindicatele nu reprezinta decat circa doua milioane din cele opt milioane de angajati, acestia din urma trebuind sa-si vada interesele dezbatute in Parlament, a adaugat liderul democrat.
In al doilea rand, PD are obligatia sa incerce sa indeparteze un guvern "profund corupt", iar pentru a aduna numarul de semnaturi, face apel la orice parlamentar inclusiv la reprezentantii PSD, PRM si PNL care cred ca Guvernul Adrian Nastase este corupt, a mai spus Basescu.
PD este gata sa intre in competitie electorala, iar daca Adrian Nastase  va proba ca este dispus sa mearga in alegeri anticipate, democratii ii creeaza conditii s-o faca, fara sa mai negocieze cu presedintele Iliescu, a mai spus Basescu.
PNL nu va initia o motiune de cenzura la asumarea raspunderii Guvernului la noul Cod al Muncii, intrucat nu ar putea strange numarul necesar de semnaturi, chiar daca ar obtine sprijinul PD. Dar daca parlamentarii PD vor face un asemenea demers, noi vom semna", a declarat, ieri senatorul PNL Paul Pacuraru. Asumarea raspunderii pe proiectul noului Cod al Muccii va fi programata, probabil, lunea viitoare.

Alianta PD-PNL, imbratisata de ambele parti
Liberalii ar putea face alianta cu PD, in cazul in care actuala putere ar forta declansarea de alegeri anticipate, in cursul anului 2003, a declarat, ieri, vicepresedintele PNL senatorul Paul Pacuraru.
"Strategia adoptata de PNL la congresul extraordinar presupune sa mergem singuri in alegeri, dar, daca PSD va determina organizarea de alegeri anticipate, vom reconsidera acest aspect si vom analiza politica de aliante", a aratat Pacuraru.
Presedintele PD, Traian Basescu, a afirmat, ieri, ca este dispus sa stabileasca o alianta electorala sau postelectorala cu PNL in perspectiva viitoarelor alegeri. Intrebat ce crede afirmatile PNL privind o eventuala alianta PNL-PD, Basescu a raspuns ca este "o coincidenta de gandire".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24