Politică

PRM zadarniceste planurile Aliantei PNL-PD legate de motiunea de cenzura

05.03.2004, 00:00 15



Partidele de opozitie s-au dovedit incapabile sa ajunga la un numitor comun fie si intr-o colaborare punctuala, concentrata impotriva Guvernului. Negocierile dintre Alianta D.A. PNL-PD si PRM pentru initierea si sustinerea unei motiuni de cenzura, au esuat, dupa zece zile de discutii. Motiunea de cenzura a opozitiei se dorea a fi o sanctiune aplicata Guvernului dupa raportul critic pentru Romania al baronesei Emma Nicholson, adoptat recent in Comisia de politica externa a Parlamentului European.



Ieri, partidul condus de Corneliu Vadim Tudor a anuntat ca "nu va sustine proiecte politice compromise", cum ar fi motiunea de cenzura importiva Guvernului, si ca se considera "unica alternativa veritabila la guvernare". Anuntul PRM vine dupa ce mai multe zile parlamentari ai acestui partid au negociat cu liberalii si democratii ca textul motiunii de cenzura sa fie citit in Parlament de Corneliu Vadim Tudor. PNL si PD au refuzat si, la randul lor, au sustinut ca unul dintre parlamentarii unuia dintre cele doua partide sa faca oficiile. Miza? Una de imagine.



Oficial insa, PRM afirma ca si-a schimbat punctul de vedere dupa ce parlamentarii PNL si PD au boicotat motiunea simpla pe tema adoptiilor internationale, initiata de acest partid, abtinandu-se la vot. Motiunea simpla initiata de PRM, dezbatuta luni in Parlament, a fost respinsa. PRM nu explica insa de ce a anuntat abia ieri ca nu va mai sustine motiunea de cenzura a Aliantei D.A PNL-PD.





Nu-l acceptam pe C.V. Tudor ca avocat al Aliantei



Alianta a raspuns ieri pe un ton moderat PRM si a explicat de ce au esuat negocierile. Potrivit purtatorului de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, PRM a vrut sa transforme momentul dezbaterii motiunii de cenzura in unul de propaganda de partid. "Nu putem accepta ca presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, sa isi asume rolul de avocat al Aliantei PNL-PD in plenul Parlamentului. Consideram ca este o chestiune de fair-play fata de cetateni ca demersul nostru politic sa nu fie diluat in dispute politice inutile", a spus purtatorul de cuvant al liberalilor.



Fara sustinerea parlamentarilor PRM, Alianta nu are sprijinul necesar initierii unei motiuni de cenzura. Ar avea nevoie de 123 de semnaturi in conditiile in care liberalii si democratii nu au decat 74 de senatori si deputati. Alianta nu va abandona ideea si, potrivit liberalilor, parlamentarii PNL si PD vor sustine in Parlament o motiune simpla. Spre deosebire de motiunea de cenzura, care, cel putin teoretic poate conduce la demiterea Guvernului (in cazul in care ar fi adoptata), motiunea simpla poate cel mult sa provoace o dezbatere si, daca este adoptata (fapt putin probabil in conditiile in care PSD si UDMR detin majoritatea parlamentara) poate sa atraga atentia asupra unei situatii.



Acesta este, de altfel, scopul liderilor Aliantei, care recunosc faptul ca motiunea are sanse infime sa fie adoptata.



Scopul demersului parlamentar al PNL si PD este sa ceara explicatii Guvernului cu privire la nivelul ridicat al coruptiei, lipsa reformelor in justitie si imixtiunea politica in acest sistem, lipsa reformelor in administratie, problema adoptiilor internationale, puncte nevralgice semnalate in raportul Nicholson.





Opozitia, francturata si inainte de alegeri



Incapacitatea PNL, PD si PRM de a gasi un numitor comun intr-o actiune punctuala - motiunea de cenzura - este doar o consecinta a fracturarii opozitiei. Nu numai a celei parlamentare. In afara Parlamentului, partide de aceeasi sorginte doctrinara nu au reusit, nici in prag de alegeri, sa treaca peste orgolii si peste trecut. De pilda, Actiunea Populara, partidul fostului presedinte Emil Constantinescu, a esuat in a stabili o punte de legatura cu "partidul mama", PNTCD, desi ambele formatiuni au ca ideal, cel putin declarativ, unificarea fortelor de centru-dreapta. Relatiile dintre cele doua partide s-au degradat accentuat in ultima saptamana dupa ce PNTCD a cerut liberalilor sa negocieze o solutie de colaborare. Un alt partid rupt din PNTCD este Partidul Noua Generatie, condus acum de patronul Stelei, Gigi Becali. Sub noua conducere, PNG are si mai putine sanse sa revina alaturi de PNTCD, sub o forma sau alta. Desi nici unul dintre cele trei partide au sanse minime sa intre in Parlament, este greu de crezut ca dorbul de sare al apropiatelor alegeri le va determina sa ajunga la un numitor comun. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24