Politică

PSD ameninta cu motiunea de cenzura

07.03.2005, 00:00 13

PSD va introduce motiune de cenzura in cazul in care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pentru proiectul de modificare a Codului muncii. Anuntul a fost facut de catre fostul ministru al muncii Marian Sarbu, acum deputat.


Sarbu sustine ca intentia guvernului de a modifica actuala forma a Codului muncii este o incercare de a favoriza patronii in detrimentul angajatilor, formula neacceptata de catre fostul partid de guvernamant. Argumentul PSD este ca, de la intrarea in vigoare, Codul muncii - in varianta actuala, promovata de Sarbu - a adus crestere economica si majorarea investitiilor straine. Potrivit deputatului PSD, una dintre modificarile substantiale care ar urma a fi aduse Codului muncii vizeaza contractul individual de munca. Potrivit lui Sarbu, se doreste ca acest contract sa poata fi incheiat atat pe durata nedeterminata cat si determinata. Actualul Cod prevede ca cel pe durata determinata este doar o exceptie, contractele fiind pe timp nedeterminat.


De asemenea, Guvernul intentioneaza sa modifice articolul referitor la clauza de neconcurenta, vorbind doar despre existenta ei, de posibilitatea ca salariatul sa beneficieze de minimum zece la suta din salariul de baza abia dupa incetarea contractului individual de munca, a mai spus Sarbu.



El a facut comparatie cu actualul Cod al muncii, care prevede ca aceasta clauza il obliga pe salariat sa nu presteze o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata de angajator, dar, in compensatie pentru aceasta obligatie, el are dreptul la o indemnizatie de cel putin 25%.



"Si aceasta clauza - ca si multe altele legate de mobilitate, de confidentialitate - sunt facultative, nimeni nu-l obliga nici pe patron, nici pe salariat sa incheie o astfel de clauza, dar, daca ea apare, regulile sunt cele prevazute in actualul Cod al muncii", a subliniat el. Deputatul PSD a vorbit, totodata, despre o "tentativa evidenta" de a facilita patronilor posibilitatea de concediere a angajatilor. Astfel, in articolul 61, unde se vorbeste despre cazurile in care angajatorul poate dispune concedierea pentru motive imputabile salariatului, se propune ca angajatul sa poata fi concediat in conditiile in care "nu mai are aptitudinile profesionale" necesare indeplinirii atributiilor corespunzatoare postului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24