Politică

PSD ia din nou pe liste PUR

06.09.2004, 00:00 12

PSD va ceda 32 dintre locurile eligibile pe listele de parlamentari Partidului Umanist, condus de Dan Voiculescu. Participarea pe liste comune a celor doua partide a fost decisa ieri, la una intre reuniunile PUR, dupa acest partid negociase in cursul verii si cu Alainta D.A. in vederea unei colaborari preelectorale.
Este a doua oara cand PSD va ceda dintre locurile eligibile formatiunii lui Dan Voiculescu. S-a mai intamplat si la alegerile din 2000, cand, alierea PSD cu PUR si PSDR (pe-atunci condus de Alexandru Athanasiu) s-a concretizat in aducerea in Parlament a celor doua micute formatiuni (PSDR si PUR) in Parlament. Intre timp, PSDR a fuzionat cu formatiunea condusa de Adrian Nastase, iar PUR se retrasese din alianta, intrucat nu primise acordul partidului aflat la guvernare de a-si infiinta grupuri distincte parlamentare. Acum, PSD a promis ca va accepta solicitarea PUR.
Adrian Nastase a salutat decizia de aliere a celor doua formatiuni, anuntand ca, in saptamana care urmeaza, vor avea loc intruniri la varf. Aceasta alianta va insemna, dupa cum a anuntat Adrian BNastase, si oferta electorala comuna, si acorduri de colaborare pre si postelectorala.
Din partea Aliantei D.A., a aparut un mesaj care vorbeste despre lipsa unei surprize in aceasta decizie a PUR. Calin Popescu Tariceanu, purtatorul de cuvant al Aliantei, a spus ca se astepta la o astfel de hotarare, pentru ca Alianta i-a oferit PUR doar 20 de locuri pe liste. De asemenea, Tariceanu este de parere ca PUR va avea probleme de credibilitate in transmiterea mesajelor electorale in campania care urmeaza de vreme ce in campania pentru local a criticat PSD.
Mai exista, de asemnea, cateva probleme pentru PUR. Partidul are candidat propriu la presedintie, pe Codrut Seres, iar la congresul de ieri nu s-a pomenit nimic despre sprijinul concret pe care PUR il acorda campaniei prezidentiale a lui adrian Nastase, candidatul PSD. De asemnea, PUR a semnat protocoale, dupa alegerile locale, in localitatile unde a castigat primariile, dar si mai multe locuri in Consiliile locale, cu Alianta D.A. Cazul este valabil pentru Bacau, Buzau, Hunedoara si Galati. PUR a contribuit, impreuna cu Alianta, la formarea majoritatii in aceste locuri. La Bacau, de pilda, PSD a fost invins de candidatul PUR, Romeo Stavarache, cel care, ieri, parea vizibil afectat de decizia partidului din care face parte.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO