Politică

PSD ii cere lui Andronescu sa nu mai pretinda examene suplimentare pentru diplomele nule de la “Spiru Haret”

Ministrul educatiei asteapta judecata PSD dupa scandalul "Spiru Haret"

Ecaterina Andronescu si-a ridicat partidul in cap

19.07.2009, 18:20 32

Ministrul educatiei Ecaterina Andronescu a primit duminica seara ordin de la partidul din care face parte, PSD, sa gaseasca solutii “politice”, in revolvarea cazului “Spiru Haret”.
Ce inseamna o solutie politica? Aceasta a fost sugerata de liderul PSD, Mircea Geoana: studentii ale caror diplome au fost obtinute la facultati neacreditate, fiind asadar nule potrivit Ministerului Educatiei, sa nu mai dea din nou examene, asa cum cerea Andronescu.

Ecaterina Andronescu, a anuntat saptamana trecuta ca diplomele eliberate de Universitatea “Spiru Haret” si alte institutii de invatamant superior la programele de studii neautorizate sunt nule, dar pot fi validate daca absolventii dau un examen de selectie, care va putea fi sustinut intr-un interval de cinci ani.
Conducerea PSD s-a aratat deranjata de faptul ca Andronescu nu a anuntat partidul despre aceasta intentie, iar duminica seara au convocat o sedinta si i-au cerut lui Adronescu “sa gaseasca o solutie” pana maine. Solutia a fost sugerata de Geoana (sa nu se dea noi examene), dar Andronescu spune ca lucrurile nu stat chiar asa: “Nu s-a pus problema ca studentii sa nu dea niciun alt examen. S-a pus problema sa nu sufere, sa gasim o solutie care sa-i afecteze cat mai putin cu putinta pe ei, pentru ca ei sunt cei pacaliti”, a spus Andronescu.

Intrebata in mod expres daca studentii, ca sa “nu sufere”, ar trebui sa nu mai dea niciun examen, Andronescu a spus: „Nu s-a pus problema in felul acesta. Lasati-ma cateva zile, o sa spun varianta pe care mergem in final, trebuie si informatii de la comisia de control”.
Dimpotriva, Geoana a afirmat ca Andronescu, “se gandeste” la solutia ca studentii sa nu mai dea inca o data examenele.
PSD se teme ca acesta scandal sa nu ii afecteze sansele electorale – este totusi vorba despre aproape 100.000 de diplome puse in duscutie.
 

Presiuni care vin din trecut
Legatura dintre invatamant si politica nu este noua. De pilda, in toamna lui 2000, Adrian Nastase, pe atunci presedintele PSD si premier, le-a cerut parlamentarilor care sunt si profesori universitari sa inceteze cu presiunile asupra Ministerului Educatiei (condus atunci tot de Ecaterina Andronescu) in legatura cu acreditarea unor universitati particulare. Guvernul acreditase atunci doar o parte dintre universitatile particulare, iar parlamentarii faceau presiuni pentru acreditatea unora dintre acelea pe care Executivul le considera in afara legii. Premierul de atunci era el insusi profesor universitar si a continuat sa fie pana in prezent, el fiind cadru didactic la Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti, dar si la doua universitati particulare, Nicolae Titulescu si Dimitrie Cantemir. Presiuni s-au vazut si acum. Adrian Paunescu, fost parlamentar PSD care preda si acum la Spiru Haret, s-a aratat scandalizat de decizia ministrului educatiei. Legaturi cu Spiru Haret are si senatorul liberal Dan Radu-Rusanu care a predat pana anul trecut la aceasta universitate, dar si alti profesori de la aceasta institutie care au avut tangente cu politica, de pilda Gheorghe Onisoru, fostul sef al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (sub mandatul caruia au fost blocate mai multe dosare ale politicienilor), sau Ioan Dodu Balan, apropiat al PSD, dar si al regimului comunist. Actualul ministru de externe, Cristian Diaconescu, a predat si el o vreme la Spiru Haret.
Peste 50 de parlamentari sunt si profesori universitari la universitati de stat sau private. Alti parlamentari si-au finalizat studiile la universitati private - de pilda deputatul PSD Oana Niculescu-Mizil si-a terminat studiile chiar la Spiru Haret.
Intr-un astfel de context a explodat invatamantul privat. Spiru Haret a ajuns sa aiba 311.000 de studenti, 30 de facultati (pana si la Blaj, Campulung Muscel sau Ramnicu Valcea) in tara si in strainatate si 53 de centre de invatamant la distanta.

Ministrii cu studii la "privat"

  • Ministrul IMM-urilor, Constantin Nita - Studii de specialitate (management) la Universitatea Spiru Haret
  • Ministrul turismului, Elena Udrea - Universitatea Dimitrie Cantemir
  • Ministrul mediului Nicolae Nemirschi - Studii postuniversitare la Universitatea Ecologica.
  • Ministrul tineretului, Sorana Placinta - a doua facultate la "Danubius".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO