Politică

(PUR) si simplu s-a dus sa moara putin in opozitie

01.09.2003, 00:00 26

Dupa cateva luni de relatii tensionate, PUR a decis sa rupa protocolul cu PSD - partid alaturi de care a candidat pe liste comune la alegerile parlamentare din 2000 - si sa iasa de la guvernare. In replica, PSD a aratat ca nu are nimic de pierdut dupa retragerea umanistilor dar se indoieste ca PUR va reusi sa intre pe cont propriu in Parlament, dupa alegerile din 2004. Dupa o despartire temperata,  totusi, surprinzator este ca nici PSD, nici PUR, nu exclud o noua colaborare dupa  viitorul scrutin electoral.
Incepand de astazi, PUR va intra in opozitie, dupa ce trei ani a fost "fratele mai mic" al partidului de guvernamant. Presedintele Partidului Umanist Dan Voiculescu a anuntat ca astazi toti reprezentantii acestui partid in administratia locala si centrala isi vor da demisia din functie. Retragerea umanistilor de la guvernare nu va provoca ample schimbari in administratie intrucat numarul reprezentantilor acestui partid este redus. In Guvern, PUR detine trei functii de secretar de stat si sefia Agentiei pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, prin Silvia Ciornei. In administratia publica locala, PUR are in portofoliu o functie de prefect, la Valcea, si trei de subprefect: Hunedoara, Ilfov, Bihor. Nici in Parlament trecerea in opozitie a PUR nu va aduce schimbari semnificative. Partidul condus de cunoscutul om de afaceri este reprezentat de trei senatori si opt deputati, iar delimitarea lor de parlamentarii puterii nu va afecta majoritatea parlamentara pe care PSD o va detine in continuare cu sprijinul UDMR.



Motive si reprosuri
Potrivit presedintelui Dan Voiculescu trei sunt motivele ruperii protocolului cu PSD: social-democratii nu si-au respectat obligatiile asumate, permanenta aroganta manifestata in teritoriu de PSD in relatia cu PUR si "incercarea repetata de inabusire" a identitatii doctrinare a PUR. Fostii parteneri politici pun sub semnul intrebarii motivele PUR. Bogdan Niculescu-Duvaz, purtatorul de cuvant al PSD a spus ieri ca de fapt acestea sunt doar "pretexte". "Adevaratele motive sunt altele. PUR incearca marea cu degetul, incerca sa-si masoare singur fortele in alegeri", a spus Duvaz. Intr-un comunicat, PSD arata ca nemultumirile umanistilor sunt legate de esecul de a constitui propriul grup parlamentar la Camera Deputatilor si Senat si de refuzul PSD de a admite umanisilor unele "pretentii". "Umanistii au formulat in permanenta tot felul de pretentii si au solicitat dobandirea de avantaje, inclusiv controlarea unor zone de afaceri si financiare", precizeaza comunicatul PSD. In plus, partidul de guvernamant precizeaza ca desi la semnarea protocolului cu PUR un argument important a fost acela ca postul TV Antena 1 si cotidianul Jurnalul National sunt in proprietatea lui Dan Voiculescu, pe parcursul aliantei, Antena 1 "nu a reflectat obectiv activitatea Guvernului".



PUR, prima data singur la urne
Odata cu retragerea de la guvernare, PUR si-a anuntat si strategia pentru alegeri: intentia - curajoasa de altfel - de a candida pe cont propriu la alegerile locale, parlamentare si prezidentiale. Dan Voiculescu a spus ca in sondajele de opinie "adevarate", comandate de societatea civila, PUR are 4% din voturile electoratului, in sa acest partid isi propune sa intre in Parlament cu 10%. In ceea ce priveste eventualele aliante, Dan Voiculescu a spus ca s-a intalnit recent cu presedintele PNL Theodor Stolojan, insa nu se pune problema unei aliante cu PNL in alegeri. Intalnirea de saptamana trecuta nu este singura discutie a celor doi lideri. Vicepresedintele PNL Paul Pacuraru spunea recent ca PUR ar putea deveni partener al aliantei PNL-PD, dupa ce umanistii se vor retrage de la guvernare. Daca PUR nu-si va schimba planurile pana la alegeri, in 2004 ar fi pentru prima data cand acest partid s-ar prezenta singur la urne: inainte de scrutinul din 1996 (n.r. primele alegeri din istoria acestui partid) PUR s-a aliat cu PDAR (partidul condus de Victor Surdu) si Miscare Ecologista, formand Uniunea Nationala de Centru. Rezultatul ? Un esec. Dupa un semianonimat de patru ani, inainte de alegerile din 2000, PUR a incheiat un protocol cu PSD in baza caruia cele doua partide au candidat pe liste parlamentare comune.



Hrebenciuc: Au cam gresit
Vicepresedintele PSD, Viorel Hrebenciuc, creierul partidului de guvernamant in ce priveste negocierile politice cu alte partide, este de parere ca PUR "a cam gresit" rupand protocolul cu PSD pentru ca partidul condus de Dan Voiculescu nu va reusi sa intre singur in Parlament. "Nu cred ca PUR va putea sa intre singur in Parlament. Dupa 2007, ar fi putut sa intre singur", a declarat Hrebenciuc, bazandu-se pe flerul lui politic.



Casatorie cu repetitie?
Interesant este ca nici PSD nici PUR nu au exclus o noua colaborare dupa alegerile parlamentare. Dan Voiculescu a spus ca nu ar refuza o posibila colaborare cu PSD, dupa 2004, in functie de rezultatul alegerilor. Ieri, intrebat daca PSD ar relua relatia cu PUR, dupa alegerile parlamentare, secretarul general al partidului de guvernamant, Dan Matei Agathon, a raspuns: "In Europa moderna aliantele se incheie dupa alegeri. Cand eram mai mic, am invatat ca in politica niciodata sa nu spui niciodata".
Daca in 2004, PUR se va prezenta singur in alegeri, acest partid va risca trecerea pragului parlamentar - care implica acum obtinerea a minimum 5%, procent pe care PUR nu l-a atins in nici unul dintre sondajele electorale - si, pe cale de consecinta dificultati in negocierea viitoarelor aliante post-electorale. Dificultati care, ar putea fi trecute avand in vederea cea mai importanta zestre a PUR: trustul media al lui Dan Voiculescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24