Politică

Scheele: Autoritatile vor avea de cheltuit 9 mil. euro in fiecare zi de la 1 ianuarie

12.05.2006, 00:00 16

Comisia Europeana ar putea bloca acordarea unor fonduri importante Romaniei si Bulgariei, daca Bucurestiul si Sofia nu vor finaliza reformele inainte de aderarea la UE - oficialii europeni vizand in principal o colectare mai buna a taxelor in Romania si lupta impotriva coruptiei in Bulgaria.

Expertii europeni cred insa ca sansele Romaniei de a adera la UE la 1 ianuarie 2007 sunt foarte mari, chiar daca acest lucru nu va fi spus limpede in raportul Comisiei din 16 mai.

Documentul Comisiei Europene va mentine patru stegulete rosii pentru Romania (14 in raportul din octombrie trecut) si sase pentru Bulgaria (16 in octombrie 2005).

Agentia de presa Reuters a afirmat ieri ca a obtinut proiectul de raport al Comisiei Europene care ar urma sa fie publicat la 16 mai, proiect care precizeaza ca cele doua state nu au infiintat agentii de plati pentru subventiile UE destinate sectorului agricol (in Romania ele sunt infiintate, dar este pusa in discutie modul lor functionare - n. red.), drept urmare ar putea fi penalizate pentru acest lucru. In plus, Bulgaria nu este pregatita, potrivit aceluiasi document, sa deruleze proiecte de dezvoltare regionala in valoare de miliarde de euro.

"Daca aceasta situatie nu va fi remediata, Comisia poate lua masuri pentru retinerea platilor catre Bulgaria si Romania", se mentioneaza in document.

In privinta Romaniei, oficialii europeni sunt ingrijorati, potrivit documentului citat de Reuters, de o serie de probleme tehnice, precum sistemul informatic pentru monitorizarea colectarii taxelor. Secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban, a admis ieri, intr-un interviu pentru Mediafax, ca acest lucru constituie o problema si ca, probabil, pe aceasta zona va exista un stegulet rosu.

Potrivit Reuters, din document lipsesc concluziile - acele concluzii care trebuie sa confirme sau nu data integrarii la 1 ianuarie 2007. Capitolul de concluzii al proiectului de raport ar urma sa fie adaugat inainte de prezentarea documentului in dimineata zilei de 16 mai. Asadar, proiectul nu continea pana ieri nici o recomandare privind aderarea celor doua tari la UE in 2007 sau 2008.

De la ultimul raport de monitorizare al Comisiei, publicat in octombrie 2005, Romania a redus numarul "steguletelor rosii" - respectiv domeniile pentru care UE si-a exprimat ingrijorarea serioasa - de la 14 la patru, iar Bulgaria, de la 16 la sase, spune Reuters. Potrivit unor surse din administratie, Romania se asteapta sa aiba stegulete rosii la capitolul ce priveste colectarea TVA, in domeniul agriculturii - in privinta modului de functionare a agentiilor de plati agricole - si la capitolul ce priveste ecarisajul.

Intrebat ieri despre ipoteza amanarii deciziei privind aderarea Romaniei la UE pana in toamna, Jonathan Scheele, ambasadorul UE la Bucuresti, a amintit ca, potrivit declaratiilor presedintelui Comisiei, Jose Manuel Durao Barroso, exista trei optiuni pe care Executivul european le ia in calcul - aderarea in 2007, amanarea cu un an, pana in 2008, sau aderarea in 2007 cu anumite conditii. Aceasta ultima prevedere este cea mai posibila si cea mai de nedorit, pentru ca ea poate fi interpretata tocmai ca o amanare a unei decizii in luna mai - ar fi aceeasi suma de conditionari care urmareste Romania in fiecare raport UE. De altfel, Tratatul de aderare, semnat in aprilie 2005, prevede integrarea in 2007, promisiune urmata de o suma de conditionari.

Scheele a amintit ieri ca, daca Romania se va integra in 2007, are deja promise fonduri nerambursabile de aproape 30 de miliarde de euro, intre 2007-1013 (bani care trebuie cheltuiti pana in 2015), ceea ce inseamna, aproape noua milioane de euro ce trebuie cheltuiti zilnic.

Reuters nu a publicat doar fragmente din raport, ci a facut si un sondaj in randul analistilor din institutii academice si financiare europene din care reiese ca exista sanse de 70% ca Uniunea Europeana sa accepte aderarea cele doua state in ianuarie 2007. "Romania a inregistrat multe progrese in ultimii ani, in domenii problematice, in care Bulgaria a stagnat", noteaza Tim Ash de la Institutul londonez Bear Stearns.

"Cu toate acestea, se pare ca liderii europeni nu sunt dispusi sa amane aderarea celor doua state", a constatat expertul britanic.

"Decizia este politica, iar Uniunea Europeana trebuie sa hotarasca daca va da dovada de aceeasi flexibilitate manifestata in trecut sau daca va fi mai stricta din cauza temerilor privind continuarea extinderii", este de parere Debora Revoltella, expert la Grupul UniCredit din Milano.

Intr-un interviu publicat ieri de saptamanalul Le Jeudi, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker apreciaza ca Romania si Bulgaria vor adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 mai degraba decat in 2008. "Romania va deveni membru UE la 1 ianuarie 2007", a afirmat cu tarie Juncker.

Pe de alta parte, Consiliul Federal, Camera Superioara a Parlamentului austriac, a votat ieri proiectul de lege privind ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, incheind astfel procedurile parlamentare din Austria, una dintre cele mai eurosceptice tari din UE.

Conform Ministerului roman de Externe, "decizia Legislativului austriac transmite un puternic semnal politic in favoarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, cu doar cateva zile inaintea publicarii Raportului de monitorizare al Comisiei Europene".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24