Politică

Scheele, surprins de ideea lui Basescu privind Moldova

Scheele, surprins de ideea lui Basescu privind Moldova

Jonathan Scheele

07.07.2006, 19:26 17

Ambasadorul UE la Bucuresti, Jonathan Scheele (desen), a declarat, ieri, ca fost luat prin surprindere de declaratia presedintelui Traian Basescu, care a afirmat in cursul saptamanii trecute ca Romania a propus Republicii Moldova sa adere impreuna la Uniunea Europeana.
Scheele a dat de inteles ca Traian Basescu a facut aceasta propunere in mod independent, fara a se consulta in prealabil cu oficiali ai Uniunii Europene: "A fost o stire chiar si pentru mine. Nu am idee unde a discutat domnul Basescu despre aceasta posibilitate cu colegi de-ai mei de la Comisie sau cu alte state membre", a spus Scheele.
Cu ocazia unei intalniri pe care presedintele Traian Basescu a avut-o la 1 iulie cu elevii olimpici la istorie din Republica Moldova, acesta a dezvaluit faptul ca Romania a propus Republicii Moldova, respectiv presedintelui Vladimir Voronin, varianta de a adera la Uniunea Europeana in acelasi timp.
"Romania a oferit Republicii Moldova si varianta de a intra odata cu noi in UE. Este optiunea autoritatilor de la Chisinau si a poporului din Republica Moldova ce vor dori sa faca", a spus Basescu.
Pentru a-si sustine declaratia, presedintele a dat drept exemplu unificarea Germaniei de Est cu Germania de Vest dupa caderea regimului comunist in 1989, spunand ca Romania este "singurul popor inca separat, Germania reintregindu-si natiunea".
Jonathan Scheele a precizat insa ieri ca procesul unificarii Germaniei a avut loc intr-un context deosebit si ca a fost un eveniment pregatit indelung. Mai mult, Scheele considera ca procesul nu este "transferabil". Seful Delegatiei Comisiei Europene a conchis spunand doar ca remarca lui Basescu "este o idee interesanta".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24