Politică

Stoica: In trei luni, PNL va ajunge remorca PD

30.05.2005, 18:48 14

PNL pierde teren in fata PD in cadrul Aliantei D.A., drept urmare trebuie ca cele doua formatiuni sa fuzioneze rapid, astfel incat negocierile sa aiba loc pe picior de egalitate, crede fostul lider liberal Valeriu Stoica.

El sustine ca exista mai multe sondaje de opinie care nu au fost date publicitatii, conform carora liberalii ar pierde procente in fata democratilor.

Algoritmul Aliantei D.A., in baza caruia au fost atribuite atat locurile pe listele parlamentare comune, dar si functiile in Executiv si administratia locala, stabileste un raport de 1,3 la 1 in favoarea liberalilor. Sondajul pentru stabilirea algoritmului a fost facut insa in urma cu un an de zile, iar de atunci situatia s-a schimbat.

"Daca PNL nu se grabeste, in doua-trei luni de zile va fi prea tarziu pentru el. Daca fuziunea nu este facuta rapid, PNL are de ales intre a ramane un partid de 7-8% ori de a se regasi la remorca PD. Este ultima sansa a PNL de a juca de la egal la egal cu PD", a declarat, ieri, pentru ZF Valeriu Stoica. Fostul presedinte al PNL lanseaza astazi o prima dezbatere in favoarea fuziunii celor doua partide, la care au fost invitati sa participe atat analisti politici, cat si lideri din partidele cu orientare populara sau aspirante la acest statut.



Propunerile fostului presedinte PNL

si-au gasit ecou in actuala conducere liberala, insa optiunea doctrinara a lui Valeriu Stoica este in disonanta cu cea a actualilor lideri. Atat presedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu, cat si vicepresedintele Gheorghe Flutur au pledat, in weekend, pentru fuziunea cu democratii.

"Va rog sa colaborati cu cei din Partidul Democrat, va rog sa faceti acest lucru, sa va consultati permanent cu cei din PD, pentru ca fara unitate nu vom reusi. Si va rog sa luati in calcul, cat se poate de serios, posibilitatea unei fuziuni in perspectiva cu Partidul Democrat", a afirmat Tariceanu, la Suceava, in timpul unei reuniuni cu liderii locali.

In prima faza, Tariceanu nu a dat explicatii despre cum ar trebui sa se realizeze o fuziune cu un partid care abia a hotarat sa adere la doctrina populara.

"Membrii PNL nu au de ce sa se jeneze de apartenenta la curentul de gandire liberala. Noi suntem mindri de apartenenta noastra. Nu vad de ce am renunta la valorile liberale si am merge intr-o zona care este extrem de confuza", a declarat Tariceanu.

Apoi a exclus posibilitatea ca formatiunea sa sa-si schimbe optiunile doctrinare, precum Partidul Democrat, care vrea sa adere de la social-democratie la curentul popular. "Aderarea la curentul popular este un fel de marota a unor partide care vad astfel ca ar putea sa beneficieze de niste posibile castiguri care sunt ipotetice. Eu prefer sa las pe altii sa participe la aceasta inghesuiala", a mai spus presedintele PNL.

Pe de alta parte, Valeriu Stoica spune ca PNL se afla acum intr-o confuzie intrucat este un partid de dreapta, iar la nivel european liberalismul este asociat mai degraba cu centru-stanga. Adevaratii liberali se regasesc in randul conservatorilor britanici, sunt in partidul lui Jacques Chirac, care, la nivel european, sunt afiliati la Partidul Popular European. Calin Popescu-Tariceanu este intr-o contradictie pe care ori nu o vede, ori se preface ca nu o intelege", a afirmat Stoica.

Valeriu Stoica este politicianul care, in urma cu trei ani, a propus liderilor PD si PNL de la acea vreme infiintarea Aliantei D.A. Initiativa privind crearea aliantei la care Traian Basescu si Theodor Stolojan au aderat a fost contestata in PNL de aripa liberalilor "puri", in care se distingeau Dinu Patriciu, Calin Popescu Tariceanu si Dan Radu Rusanu. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24