Politică

Suspansul nu s-a terminat. Presiunea referendumului se mută abrupt pe Curtea Constituţională

Suspansul nu s-a terminat. Presiunea referendumului se mută abrupt pe Curtea Constituţională

Autor: Iulian Anghel

30.07.2012, 12:21 25639

Premierul Victor Ponta susţine că Guvernul va respecta decizia Curţii Constituţionale în privinţa referendumului de duminică pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, dar mai mulţi lideri PSD cer instanţei de contencios constituţional să valideze consultarea populară (lucru care ar conduce la demiterea preşedintelui) pe motiv că, atunci când a impus pragul de prezenţă de 50%, nu a luat în calcul boicotul PDL.

“Curtea Constituţională nu poate vota împotriva poporului român”, susţine secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

După anunţarea rezultatelor finale ale referendumului de către Biroul Electoral Central, Curtea Constituţională trebuie să valideze sau să invalideze referendumul. Rezultatele parţiale indică o prezenţă cu câteva procente sub pragul de validare de 50% plus unul din numărul celor înscrişi pe listele electorale (peste 9,1 mil. alegători). Dacă rezultatele finale se menţin sub acest prag, referendumul este invalidat, iar Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni, potrivit legii referendumului.

Pentru Dragnea şi alţi lideri PSD, Curtea trebuie să interpreteze însă rezultatele pentru că, atunci când a impus pragul de prezenţă (pragul a fost impus în lege în urma unei decizii a Curţii Constituţionale) nu a luat în calcul boicotarea referendumului de către democrat liberali.

► Victor Ponta: "Am tras învăţăminte" în ultima perioadă; imaginea României a avut de suferit

► Băsescu: Cei care au organizat lovitura de stat eşuată, să răspundă în faţa instituţiilor

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a susţinut că USL ia în calcul depunerea unei sesizare la Curtea Constituţională, privind boicotul organizat de către PDL.

"Avem o situaţie inedită în România şi în Europa din 1945 şi până acum şi dacă vreţi, de la primul vot liber exprimat pentru Parlamentul European din 1968. Un preşedinte al unui stat european care se duce la masa bogaţilor şi apără interesele României nu mai este reprezentatul cetăţenilor români. În acest moment preşedintele Traian Băsescu nu mai are legitimitatea morală cea pe care o clamează întotdeauna Uniunea Europeană", a spus Zgonea, citat de Mediafax.

Pe de altă parte, decizia Curţii Constituţionale trebuie asumată de Parlament. Teoretic, ea ar trebui citită în plenul Legislativului şi abia apoi Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni, dacă referendumul este invalidat. Însă Parlamentul este în vacanţă, iar opoziţia are prea puţină forţă pentru a putea impune convocarea acestuia în sesiune extraordinară pentru a lua act de decizia Curţii Constituţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO