Politică

Tariceanu pregateste debarcarea lui Ludovic Orban din fruntea filialei Bucuresti a PNL

20.06.2008, 20:23 20

Surse din PNL sustin ca vicepresedintele PNL Ludovic Orban va ramane fara conducerea filialei Bucuresti dupa sedinta Delegatiei Permanente de duminica, urmand ca organizatia sa fie preluata interimar de premierul Calin Popescu-Tariceanu. Contestatarii lui Orban invoca o decizie a conducerii liberalilor din martie, potrivit careia liderii filialelor care obtin sub 15% demisioneaza.
Filiala PNL Bucuresti a avut un scor electoral de 11,7% si a pierdut Primaria Capitalei, Ludovic Orban clasandu-se pe al patrulea loc in cursa pentru primarul general, dupa Sorin Oprescu, Vasile Blaga si Cristian Diaconescu.
Tariceanu i-a cerut lui Orban sa demisioneze la inceputul acestei saptamani, insa vicepresedintele PNL a refuzat invocand faptul ca nu exista prevederi statutare legate de prestatia filialelor la alegeri.
"Sunt pus in fata unei decizii importante, la care nu vreau sa fac niciun fel de concesie. Cred ca lipsa de performanta, ca peste tot, trebuie sa dea de gandit si trebuie sa luam masuri de reorganizare. Prin urmare, consider, in acest moment, conducerile acestor organizatii cu mandatul depus. Va trebui sa gasim solutii mai bune, in asa fel incat performanta lor viitoare sa iasa din aceasta zona a mediocritatii sau, mai rau, a rezultatului inacceptabil pentru PNL -organizatii care au obtinut scoruri sub 15% pe votul politic la CJ", i-a spus Tariceanu lui Orban intr-o sedinta la partid.
"In mai multe situatii de-a lungul timpului, mi s-a solicitat demisia. Raspunsul meu a fost ca nu cunosc aceasta institutie si, atat timp cat consider ca nu sunt responsabil de anumite rezultate care apar conjuctural, intr-o situatie de moment, nu imi dau demisia", a replicat Orban.
Potrivit unor surse din partid, Tariceanu l-a amenintat pe Orban cu demiterea din fruntea Ministerului Transporturilor daca acesta va refuza sa demisioneze din fruntea filialei.
Conflictul dintre Tariceanu si Orban vine pe fondul unei rivalitati recente, dupa ce au fost amandoi exponentii gruparii patriciene din PNL, alaturi de Crin Antonescu.
Orban a fost unul dintre liberalii care l-au criticat deschis pe presedintele Traian Basescu, in perioada in care Alianta D.A. PNL-PD inca mai functiona, iar Tariceanu era copresedintele acesteia. Orban este perceput acum ca rival al lui Tariceanu dupa ce s-a spus in ultimii ani ca isi doreste sa devina presedintele PNL.
Tariceanu a fost ales pentru un nou mandat de patru ani la inceputul anului 2007.
La randul sau, mana dreapta a presedintelui PNL, Bogdan Olteanu (presedinte Camerei Deputatilor), este considerat rivalul lui Orban dupa ce la congresul din ianuarie anul trecut au candidat amandoi pentru pozitia de vicepresedinte pentru comunicare. Orban a castigat functia la Congres, avand un mare sprijin in Organizatia de Bucuresti, pe care o conduce din 2002.
Slabirea influentei lui Orban la filiala Bucuresti a fost anticipata de secretarul general al PNL, Dan Motreanu, care a spus ca trebuie facute modificari importante la nivelul conducerii PNL Bucuresti, pentru ca un singur om nu poate coordona o campanie electorala.
"El a avut o prestatie personala foarte buna in campanie, insa la nivelul conducerii PNL Bucuresti trebuie facute modificari importante, trebuie implicate mai multe persoane din varful PNL, unele cu siguranta vor si candida in colegii in Capitala si, ca atare, toate aceste personalitati ale partidului trebuie implicate in conducerea partidului pe Capitala.
Ludovic Orban, alaturi de Tariceanu, Bogdan Olteanu si Crin Antonescu trebuie sa formeze o echipa care sa castige Bucurestiul si cred ca avem aceasta capacitate", a spus Motreanu.
In apararea lui Orban a vorbit vicepresedintele PNL Norica Nicolai. Ea a spus la inceputul saptamanii ca organizatiile partidului ar trebui sa fie tratate diferentiat, anuntand ca va propune Delegatiei Permanente ca Ludovic Orban sa fie mentinut in fruntea PNL Bucuresti, fiind singurul capabil sa reformeze aceasta organizatie.
"In calitatea mea de coordonator, alaturi de Bogdan Olteanu, al campaniei electorale, vreau sa precizez ca PNL apreciaza rezultatele obtinute de toate organizatiile. Fara indoiala sunt si organizatii care au avut, din motive care vor face obiectul analizei in Delegatia Permanenta, rezultate sub aceasta medie de 15%, care s-a impus intr-o alta Delegatie Permanenta, dar cred ca si in democratie si in cadrul fiecarui partid politic tratarea va fi diferentiata si nu globala, pentru ca altele sunt cauzele care au dus la rezultatele slabe in acele organizatii", a sustinut Norica Nicolai.
Vicepresedintele liberal a anuntat ca va propune, duminica, Delegatiei Permanente ca Orban sa fie mentinut in fruntea PNL Bucresti, pe motiv ca este singurul capabil sa aduca aceasta organizatie la perfomante.
"Orice s-ar intampla, consider ca Ludovic Orban este singurul capabil sa reorganizeze si sa aduca la performante organizatia PNL Bucuresti si voi sustine aceasta propunere in DP", a spus Nicolai.
In ceea ce priveste rezultatul la alegerile din Bucuresti, Nicolai a spus ca ea a fost alaturi de Ludovic Orban in aceasta campanie si a subliniat ca apreciaza eforturile pe care le-a facut si faptul ca a coordonat corect campania si ca a avut sustinerea organizatiei din Capitala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO