Politică

Ungureanu: Romaniei nu i s-au oferit optiuni in materie de politica externa

24.02.2005, 00:00 10



Romaniei nu i s-a oferit o optiune in materie de politica externa. Situatia sa geografica a situat-o la granita dintre lumi.



Dupa integrarea in UE, va fi o tara de frontiera a Uniunii, asadar primul stat de tranzit al criminalitatii orientale spre Occident. Are in fata, din aceasta perspectiva, doua solutii: fie nu face nimic, isi lasa granitele neprotejate fata de traficul de droguri, arme si persoane spre Occident, si se pune astfel, singura, in afara UE, fie se transforma intr-un zid si accepta riscurile ce decurg de aici. Dar prima varianta nu poate fi luata in discutie, a declarat ieri ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu.



Ministrul a expus ieri, la conferinta "Relatiile Romaniei cu Moldova si Ucraina dupa integrarea europeana", cateva dintre directiile de politica externa a noii administratii in privinta relatiilor cu vecinii Moldova si Ucraina.



Ceva mai temperat in asteptari decat presedintele Traian Basescu, ministrul a afirmat ca relatiile cu Moldova si Ucraina vor fi abordate cu precautie. Sunt oferte de colaborare, dar intai trebuie vazut cum evolueaza lucrurile: "Asteptam sa se risipeasca ceata".



In Moldova vom sti acest lucru dupa alegerile legislative din sase martie. In Ucraina, dupa ce noul guvern isi va fi precizat, in detaliu, directiile de politica interna si externa.



Optiunea fundamentala si dorinta Romaniei este ca cele doua tari sa se apropie de Uniunea Europeana. Cu pasi marunti, dar siguri. Ungureanu a deplans ceea ce el a numit "enorma cantitate de aroganta" pe care fosta administratie a manifestat-o fata de Chisinau si a spus ca noua politica va fi de a ajuta aceasta tara sa se integreze in UE.



Cu mult optimism, Ungureanu a declarat ca exista foarte multa bunavointa, la Bruxelles, pentru integrarea Moldovei in spatiul euroatlantic. Faptul ca Moldova a fost inclusa in Pactul de stabilitate este un semnal - crede Ungureanu - al interesului "enorm" pe care Bruxellesul il are fata de vecinii de peste Prut.



In privinta Ucrainei, bunavointa nu va lipsi, dar Romania trebuie sa astepte sa vada spre ce se indreapta aceasta tara: "Nu facem dintr-odata amor, nu vom spune ce bine, de acum suntem portocalii cu totii".



Romania asteapta de la Ucraina un comportament european, mai ales in ceea ce priveste tratamentul aplicat de autoritatile de la Kiev comunitatii romanesti. Aici lucrurile sunt departe de a fi perfecte, Ucraina este cu mult in urma Romaniei in privinta tratamentului aplicat minoritatilor, a spus ministrul.



Pana a vedea cum evolueaza lucrurile, Romania va oferi Ucrainei sprijin, incurajari pentru parcursul european al tarii: "Vom avea o retorica substantiala de sustinere. Vom spune intotdeauna, peste tot, ca Ucraina este in Europa, ca Kievul este o capitala europeana, ca studentii de la Universitatea din Kiev sunt la fel de buni ca si cei din universitatile europene".



Ministrul Ungureanu afirma ca perspectivele de integrare europeana ale Ucrainei si Moldovei sunt reale, desi indepartate. Cata vreme nu exista o decizie explicita a UE ca extinderea s-a incheiat, orice este posibil, a argumentat el.



Cele doua tari si-a manifestat dorinta de a se integra in UE, dar, deocamdata, Uniunea nu a oferit celor doua tari vreo perspectiva. Ungureanu a declarat ieri ca Romania vrea sa se implice in solutionarea conflictului din Transnistria, pentru ca o priveste direct. Acest subiect a fost discutat in timpul vizitei presedintelui Traian Basescu la Moscova, dar potrivit ministrului de externe Rusia s-a opus. Romania va insista insa pe acest aspect intrucat problema nu este una a Rusiei, ci a intregului bazin al Marii Negre. "Trebuie sa recunoastem ca avem o piele foarte sensibila. Daca se intampla ceva in Transnistria tusim la Bucuresti", a adaugat Ungureanu, aratand ca, daca conflictul din Transnistria este unul "inghetat", din punctul de vedere al criminalitatii zona este foarte "fierbinte".



Romania este obligata sa-si intareasca, asadar, granitele pentru ca este o tara de tranzit a criminalitatii spre Occident.



Ministrul de externe a amintit problema contractului semnat de autoritatile romane cu firma EADS pentru securizarea frontierelor, precizand ca este nevoie de o initiativa economica apta sa securizeze granitele, dar trebuie selectate formule economice care avantajeaza statul roman.



"Se poate pune intrebarea daca avem nevoie de un contract ca cel cu firma EADS - eu cred ca orice initiativa economica apta sa securizeze granitele Romaniei este binevenita, dar formulele economice selectate trebuie sa avantajeze statul roman", a aratat Ungureanu, adaugand ca sistemele ce vor fi utilizate trebuie sa fie eficace si adaptate sistemelor din celelalte tari europene.



Ministrul a mai spus ca influenta Romaniei trebuie sa creasca la Marea Neagra, iar tara noastra sa participe impreuna cu statele riverane la crearea unui spatiu de securitate in regiune. Potrivit lui Ungureanu, nu mai este posibil ca securitatea in bazinul pontic sa fie asigurata de Federatia Rusa sau de Federatie impreuna cu Turcia, cum s-a intamplat pana in prezent, ci la aceasta sa participe si Ucraina, Georgia sau Bulgaria.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO