Politică

Vosganian baga mana in foc ca nu se modifica Codul fiscal. Opozitia nu!

Vosganian baga mana in foc ca nu se modifica Codul fiscal. Opozitia nu!

Vosganian este acuzat de PSD ca nu a mai trecut pe la Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor de aproape trei luni

16.04.2008, 18:02 22

"Vosganian nu poate dic-ta Parlamentului, iar Codul fiscal modificat poate intra in vigoare mai devreme decat crede el", a afirmat ieri presedintele PSD, Mircea Geoana.
Ministrul liberal s-a angajat ieri sa mentina taxele si impozitele nemodificate pana la sfarsitul anului, aratand ca din decembrie 2004 nu au mai fost modificate impozitele importante, asigurandu-se astfel stabilitatea sistemului fiscal.
PSD are mai multe propuneri care modifica politicile fiscale ale guvernului PNL-UDMR, ele s-au blocat insa la Camera de mai bine de doua luni si jumatate in ciuda faptului ca exista o majoritate care sa le voteze.
"Intrucat legea permite acest termen de intrare in vigoare a unor modificari ale Codului fiscal (sase luni - n.n.), este de inteles ca si termenul in sine poate fi modificat, drept urmare noile norme pot intra in vigoare de exemplu in vigoare de la 3 luni de la adoptarea lor si nu de la sase luni, cum prevede actul normativ. Parlamentul poate decide acest lucru, drept urmare Vosganian greseste atunci cand spune ca Codul nu va fi modificat. Nu Vosganian decide, ci Parlamentul", a spus Geoana.
Senatul a adoptat rapid in debutul sesiunii parlamentare reducerea TVA cu 5% la alimentele de baza (paine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar), urmand ca fondurile necesare pentru aco-perirea acestei reduceri sa fie obtinute prin cresterea la 50% a nivelului accizelor pentru iahturi, avioane si elicoptere de uz privat sau pentru motoarele de peste 25 cp. destinate acestora, dar si prin cresterea accizelor la tigarete sau produse de lux.
Saptamana trecuta, PSD a plusat solicitand si scutirea de la TVA a constructiilor lacasurilor de cult si exceptarea de la plata accizelor a produca-torilor de tuica si rachiu. Alte amenda-mente propuse de social-democrati se refera la cresterea pragului de neimpozitare a pensiilor de la 1.000 la 1.500 de lei sau scutirea impozitului pe profitul reinvestit. Potrivit lui Geoana, PSD va sustine si doua propuneri ale PC care se refera la neimpozitarea profitului reinvestit si o TVA diferentiata la alimen-tele de baza. In dezbaterea Comisiei de buget-finante urmeaza sa intre si ordonanta care se refera la veniturile din taxa notariala (nu mai sunt colectate la bugetul local, ci la bugetul local). PSD si PD-L, care au majoritatea in Comisia de buget-finante, au anuntat ca vor vota impotriva acestei masuri.
In urma cu mai bine de o luna, deputatii au decis sa discute toate modificarile la Codul fiscal in aceeasi sedinta, in prezenta lui Vosganian, care ceruse timp de gandire pentru analiza impactului bugetar a acestor propuneri.
Ieri insa, deputatii au amanat din nou modificarile pe care PSD le-a propus la Codul fiscal, dupa ce ministrul economiei si finantelor nu a venit la sedinta comisiei. "Exista o cutuma la comisie ca la proiectele importante ce vizeaza bugetul de stat sau Codul fiscal, ministrul de finante trebuie sa fie prezent la comisie. Domnul Vosganian nu a venit de doua luni la comisia noastra si deputatii ii solicita prezenta", sustine presedintele Comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor, Aurel Gubandru (PSD). La sedinta de ieri a comisiei a fost prezent secretarul de stat Catalin Doica, insa deputatii nu au fost multumiti, asa ca au amanat inca cu o saptamana modificarile la Codul fiscal. Social-democratii au negat ieri o posibila intelegere cu PNL in privinta Codului fiscal care ar avea ca scop "ingroparea" dezbaterii pana la urmatoarea sesiune parlamentara, asa cum sugera un membru PD-L din comisie, sub protectia anonimatului, aratand ca modificarile aduse Codului sunt impovaratoare si in actuala ecuatie fiscala dezavantajeaza orice formula care vine la guvernare dupa alegerile parlamentare din toamna.
"Nu exista niciun aranjament. Nu stiu ce s-a intamplat la comisie, insa ma angajez personal ca saptamana viitoare sa se discute legea, astfel incat sa intre in vigoare imediat dupa alegerile locale", a spus ieri deputatul Constantin Nita, seful Departamentului de politici economice din PSD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO