Politică

Zgonea: Devansarea alegerilor prezidenţiale, discutată numai în USL; Băsescu nu a avut o poziţie

Zgonea: Devansarea alegerilor prezidenţiale, discutată...

Autor: Liviu Dadacus

23.01.2013, 17:38 167

"Devansarea alegerilor prezidenţiale este o propunere care a fost discutată numai în cadrul USL. Noi nu dorim ca în 2014 să avem din nou dezbateri şi bătălii politice. Două campanii electorale pe an sunt destul de grele, ultimii ani au arătat că două campanii electorale înseamnă o societate divizată, iar partidele politice cu greu îşi revin să aibă o comunicare consistentă între ele", a spus Zgonea.

El a arătat că nu vede care ar fi problema ca România să adopte un model precum cel american în care alegerile sunt în septembrie, în octombrie se validează mandatul şi în ianuarie se depune jurământul.

"Este o propunere care va fi făcută şi care trebuie să fie reglementată prin modificare la Constituţie. Până atunci, este o iniţiativă pe care USL o susţine. Eu, personal, din experienţa pe care o am în ultimii şase ani de campanii electorale, câte două pe an, de când suntem membri ai UE, este bine şi pentru România să nu mai dea câte 30-40 de miliaone de euro pentru fiecare alegere", a spus Zgonea.

Întrebat care a fost reacţia preşedintelui Băsescu atunci când i s-a propus acest lucru, la întâlnirea cu premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, de marţi seara, Zgonea a spus că şeful statului nu a avut o poziţie.

"Din ce am văzut, domnul preşedinte, la momentul respectiv, nu a avut poziţie. A spus că acest lucru trebuie să fie clarificat printr-un text în modificarea Constituţiei", a spus Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a declarat că a participat la întâlnirea cu şeful statului, Traian Băsescu, alături de premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, el arătând că discuţia a privit MCV.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că marţi seară a avut o întâlnire cu premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu la Senat, pe tema MCV, la solicitarea şefului statului, ideea comasării alegerilor, susţinută de USL, fiind evocată de către premier.

"Domnul Băsescu a solicitat o întâlnire cu premierul şi preşedinţii celor două Camere, pe tema MCV. A avut loc aseară această întâlnire la Senat, subiectul acesta a fost, şi anume apropiatul raport pe MCV, măsurile legislative care sunt aferente unui asemenea subiect, contextul în care el se discută, nimic spectaculos, lucruri normale", a declarat Antonescu, miercuri, într-o intervanţie telefonică la Antena 3.

Întrebat despre ideea comasării alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare în 2014, Antonescu a răspuns: "A fost colateral, nu a fost un subiect. La un moment dat, premierul Ponta i-a adus la cunoştinţă opţiunea sa sau a noastră, a USL, ca în 2014 să nu mai avem două alegeri, unele europarlamentare în primăvară şi unele prezidenţiale în toamnă, la termen şi dacă s-ar putea să facem aceste alegeri împreună, adică în primăvară, urmând fie ca preşedintele să renunţe la restul de mandat, deci cele câteva luni, cele 4-5 luni, fie să intre în vigoare mandatul câştigat de viitorul preşedinte, de câştigătorul alegerilor prezidenţiale, în noiembrie, atunci când expiră al doilea mandat al domnului Băsescu. Dar repet, nu a fost un subiect care să se dezbată, a fost pur şi simplu o idee evocată de Victor Ponta".

Anterior, contactat de MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, a spus că "preşedintele Traian Băsescu nu a avut marţi o agendă publică".

Vicepreşedintele PNL Daniel Chiţoiu a declarat, marţi seară, că USL ia în considerare varianta în care alegerile prezidenţiale din 2014 să fie organizate concomitent cu cele europarlamentare, existând ideea la nivelul USL ca preşedintele să-şi preia mandatul mai târziu.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre posibilitatea ca alegerile prezidenţiale să fie organizate în luna mai sau iunie 2014, simultan cu alegerile europarlamentare, dar că nu a primit încă un răspuns din partea acestuia.

Preşedintele Traian Băsescu "nu are o poziţie oficială" referitoare la propunerea avansată de premierul Victor Ponta privind devansarea alegerilor prezidenţiale din 2014 în mai-iunie şi cuplarea cu alegerile europarlamentare, a precizat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea.

Preşedintele Traian Băsescu a participat, la începutul anului, la o şedinţă a CSM, declarând, cu acea ocazie, că nu a acceptat şi nu va accepta, pentru restul de mandat de "18-19 luni", intervenţii politice în Justiţe.

"Aşa că nu o voi face acum pe ultimele luni de mandat, mai am 18-19 luni de mandat, până îmi termin al doilea mandat. Nu îmi voi compromite mandatul pe chestiuni din astea", spunea preşedintele, vorbind despre acceptarea influenţelor politice în justiţie.

Actualul mandat al preşedintelui se termină în decembrie 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO