Prima pagina

12 ore negre: zeci de morti si sute de raniti

03.12.2001, 00:00 23



Israelul a solicitat ieri ca presedintele palestinian Yasser Arafat sa ordone arestari masive in randul activistilor palestinieni, membri ai grupurilor radicale, dupa valul de atentate care a lovit Israelul incepand de sambata seara.

Atentatele s-au soldat, conform unui bilant provizoriu difuzat aseara de AFP, cu 31 de morti si circa 210 de raniti in Ierusalimul de Vest si in orasul Haifa. Ambele atentate au fost revendicate de Aripa armata a miscarii radicale palestiniene Hamas.

Atentatul de la Ierusalim a fost revendicat si de Jihadul Islamic. Autoritatea Palestiniana a declarat ieri starea de urgenta in Fasia Gaza si Cisiordania si a condamnat "ferm" atentatul de la Haifa si toate actiunile care vizeaza civili.

Sambata, cu putin inainte de miezul noptii, o puternica explozie a zguduit strada Ben Yehuda, o strada pietonala flancata de baruri si restaurante, un loc foarte freceventat din Ierusalimul de Vest, doi kamikaze actionand incarcatura explozibila pe care o aveau asupra lor.

A urmat o a treia deflagratie, provocata de o masina-capcana. Douasprezece persoane au murit si alte 170 au fost ranite, conform unor date provizorii.

Un nou atentat terorist s-a inregistrat ieri, la Haifa, asupra unui autobuz, soldat cu 16 morti.

Ministrul israelian de Externe, Shimon Peres, i-a convocat de urgenta, ieri dupa-amiaza, pe toti ambasadorii straini aflati la post in Israel, ca urmare a valului de atentate.

Peres a luat aceasta decizie la incheierea unei reuniuni a Cabinetului de securitate pe care a prezidat-o in lipsa premierului Ariel Sharon, aflat in vizita in Statele Unite si care urma sa aiba aseara o intrevedere cu presedintele american, George W. Bush.

Shimon Peres "urma sa le aduca la cunostinta ambasadorilor straini extrema gravitate a situatiei actuale". De remarcat faptul ca un membru al Cabinetului israelian, laburistul Matan Vilnai, nu a exclus posibilitatea expulzarii lui Yasser Arafat, care nu ar fi luat masurile necesare pentru stoparea violentelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels