Prima pagina

9.213 romani se bat pe 215 locuri in UE

02.08.2006, 19:46 9

In competitia deschisa cetatenilor romani pentru ocuparea celor 215 posturi de administratori in domeniile de administratie publica europeana, drept, economie si audit in cadrul institutiilor europene (Parlamentul European, Comisia Europeana etc.) s-au inscris 9.213 persoane, potrivit datelor publicate de Oficiul European pentru Selectia Personalului (EPSO).
Concurenta este de 42 de persoane pe un post, iar salariul lunar de baza porneste de la peste 3.900 de euro.
Pentru competitia similara deschisa cetatenilor bulgari s-au inscris aproape 5.400 de candidati, numarul posturilor oferite acestora fiind insa de doar 110, ceea ce inseamna o concurenta de aproximativ 49 de persoane pentru fiecare loc, arata datele EPSO.
"Concurenta pentru aceste pozitii va creste treptat, pe masura ce vor aparea noi posturi si oamenii vor fi din ce in ce mai informati in acest sens. Pentru o competitie similara, peste sase luni cred ca s-ar inscrie cu cel putin 25% mai multi candidati", a declarat Crista Filip, director al firmei BorderLine Services, care ofera servicii de informare si training pentru cei interesati sa participe la un concurs european.
Ea a adaugat insa ca numarul candidatilor romani inscrisi este inca destul de mic comparativ cu cel al candidatilor inscrisi in competitiile lansate pentru membrii statelor membre ale UE, iar asta in principal pentru ca romanii nu stiu inca exact ce inseamna un job european.
De asemenea, EPSO a mai anuntat ca 2.700 de cetateni romani s-au inscris in competitia pentru unul din cele 225 de posturi de secretariat, ceea ce inseamna o concurenta de 12 persoane pe loc. In acest caz, salariul lunar de plecare este de 2.400 de euro.
Inscrierile pentru competitie s-au incheiat in data de 20 iulie. Concursul pentru posturile de administratori a atras pana in prezent cea mai mare concurenta in randul romanilor. Anterior, cele mai vanate pozitii disponsibile cetatenilor romani fusesera cele de corectori, in cazul carora pentru fiecare post exista o baza de selectie de aproape 22 de candidati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO