Prima pagina

Actiunile BRD au scazut in doua zile cu 9%

17.03.2003, 00:00 13

Anuntarea de catre Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) a rezultatelor financiare pe 2002 nu a fost primita chiar bine de investitorii in actiunile bancii. Pura intamplare sau nu, in ultimele doua zile de tranzactionare pretul acestora a coborat cu 9,1%, banca reducandu-si capitalizarea bursiera cu 65 milioane de euro.
Vineri, la Bursa, actiunile BRD au pierdut 5,3% din pret, dupa ce si joi pretul de inchidere a fost mai mic cu 3,6% fata de ziua precedenta.
Cotatiile s-au inscris vineri pe o tendinta evident descendenta si au coborat de la 18.700 pana la 17.700 lei/actiune. Ultima tranzactie de pe piata s-a realizat la 17.800 lei/actiune. Titlurile BRD au fost totusi cele mai tranzactionate de pe piata cu o valoare a transferurilor de 5,5 miliarde de lei. Scaderea actiunilor bancii a fost mai mare si decat scaderea medie a cotatiilor de pe piata, de 2,5%.
"Asa cum dupa majorarea si divizarea valorii nominale, pretul actiunilor BRD a crescut foarte mult aceasta scadere face parte, in opinia noastra, din miscarile normale care caracterizeaza o piata de capital lipsita de lichiditate si cu o volatilitate mare. Oricum, reprezentand 28% din capitalizarea totala a bursei, BRD este blue-chips-ul spre care isi indreapta atentia toti jucatorii de pe piata de capital", spune Florin Luca, secretarul general al BRD-SocGen.
Miercurea trecuta conducerea bancii a prezentat rezultatele financiare ale bancii pe anul trecut, cifrele - raportate in lei si dolari - aratand o crestere modesta. Profitul net, exprimat in lei si raportat dupa normele IAS-BNR, a fost anul trecut de 2.249 mld. lei, in crestere cu 15,3% fata de 2001(sub inflatie chiar care a fost de 17,8%), in timp ce in dolari, calculat la cursul de la sfarsitul anului trecut, profitul net a fost de 67,1 mil.$, in crestere cu 8,5% fata de 61,7 mil.$ in 2001.
Daca ne-am raporta la euro, in contextul cresterii insemnate de anul trecut a monedei unice europene, BRD a incheiat anul trecut cu un profit net mai mic decat in 2001, respectiv a consemnat o scadere de la 69,9 mil. euro in 2001 la 64,4 mil. euro in 2002.
Ce spun brokerii despre evolutia viitoare a titlurilor BRD?
"Nu cred ca actiunile BRD vor inregistra scaderi si mai mari in perioada urmatoare. Din punctul de vedere al dividendelor pe care banca le poate distribui in acest an, castigurile investitorilor nu vor fi prea mari. Totusi, actiunile BRD sunt titluri pe care multi investitori prefera sa le aiba in portofoliu," este de parere Octavian Dragolea director de operatiuni la societatea de brokeraj European Securities.
Ultimul pret de vineri al actiunilor BRD este de 11 ori mai mare fata de profitul pe actiune aferent anului 2002.
"Calculat dupa ultimile rezultate, indicatorul PER (pretul impartit la profitul net pe actiune) al titlurilor BRD este aproximativ 11. Exista banci europene, listate pe pietele de capital vestice, care au un PER de 5 - 6, adica mult mai bun. In aceste conditii, pretul actual al BRD este prea mare, valoarea justa fiind cea corespunzatoare unui PER de 7", sustine Niculae Ghergus, director de operatiuni la Active International.  
BRD ramane insa una dintre cele mai lichide actiuni de pe piata de capital de la Bucuresti, capitalizarea busiera , la ultimul pret de vineri, fiind de aproape 690 milioane de euro.
BRD este cea de-a doua banca din sistemul bancar romaneasc, din punct de vedere al activelor bilantiere detinute. Activele BRD erau la 31 decembrie 2002 de 64.000 miliarde de lei, fata de 54.000 miliarde de lei in 2001. Si acest indicator, raportat la euro, a scazut de la 1.936,8 mil. euro la sfarsitul lui 2001 la 1.832,8 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24