Prima pagina

Alegeri locale partiale, dar cruciale, in Republica Muntenegru

12.06.2000, 00:00 13



Un sfert dintre locuitorii Republicii Muntenegru au fost chemati ieri la urne in cadrul unor alegeri municipale partiale care constituie un test al dorintei de independenta al singurei republici ramase alaturi de Serbia in cadrul Federatiei Iugoslave, relateaza Reuters si Mediafax.

Scrutinul local convocat anticipat la Podgorita, capitala republicii, si Herteg Novi, pe coasta Marii Adriatice, vor trebui sa ofere o imagine fidela a situatiei politice din Muntenegru, reprezentand un test pentru conducerea reformista proocidentala a Muntenegrului in confruntarea cu fortele politice locale care il sustin pe presedintele iugoslav Slobodan Milosevici, ale caror principal reprezentant este premierul iugoslav Momir Bulatovici.

Circa 112.000 de alegatori sunt asteptati la urne la Podgorita si 22.000 la Herteg Novi, pentru a alege noile autoritati municipale, dintre sapte partide si coalitii, plus candidatii independenti. Majoritatea analistilor considera ca in ambele localitati va castiga coalitia "Pentru o viata mai buna, a presedintelui Djukanovici. "Sper ca rezultatul alegerilor sa constituie o importanta contributie la maturizarea democratiei si stabilitatii politicii muntenegrene", a declarat Djukanovici la iesirea de la urne.

Liderul opozitiei si principalul aliat al lui Milosevici, Momir Bulatovici, a acuzat Statele Unite si Uniunea Europeana de implicare in scrutin, prin sprijinirea guvernului lui Djukanovici, adaugand insa ca nu vor fi nici un fel de probleme. "Nimeni nu se asteapta ca noi sa pornim un razboi, sa ridicam armele unii impotriva altora", a afirmat Bulatovici, dupa ce a votat.

Peste 400 de observatori internationali si locali vor supraveghea desfasurarea alegerilor municipale partiale. Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), a trimis 80 de observatori, care vor supraveghea votul si numaratoarea buletinelor, alti 29 de observatori fiind trimisi de catre Comisia Europeana. Restul observatorilor au fost desemnati de diferite organizatii neguvernamentale si alte institutii care se ocupa cu drepturile omului, a declarat un reprezentant al OSCE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels