Prima pagina

Americanii de la Smithfield vor sa reinvie Comtim

23.03.2004, 00:00 108



Cel mai mare producator mondial de carne de porc, Smithfield Foods (SUA) negociaza preluarea a 70% din activele fostului combinat ComTim din Timisoara detinute in prezent de Agrotorvis SRL Timisoara. Agrotorvis, care apartine unui grup de investitori italieni, a preluat activele in procesul de lichidare al Comtim, dar a desfasurat pana acum activitati in spatiile de productie. Smithfield are afaceri de 8 miliarde $ pe an.



"Americanii vor sa-si consolideze pozitia in Europa si de aceea s-au indreptat catre activele fostului ComTim. Investitorii italieni inca negociaza cu americanii si asteptam ca finalizarea negocierilor sa survina in cursul acestei saptamani. Odata cu venirea americanilor afacerea se va dezvolta avand in vedere ca acum este in conservare", a declarat pentru Ziarul Financiar, Andrei Neciov, administratorul Agrotorvis.



Smithfield negociaza de aproape un an de zile preluarea. Astazi sunt asteptati sa ajunga in Romania reprezentantii celor doua parti pentru a anunta rezultatul final al negocierilor. Reprezentantii companiei Smithfield nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.



In luna februarie a acestui an, Smithfield a cumparat pentru 87,8 milioane de dolari 15% din Campofrio Alimentacion SA care detine in Romania producatorul de mezeluri Tabco-Campofrio din Tulcea.



"Stiu despre aceasta tranzactie, chiar mi s-au cerut niste date despre fostul combinat Com Tim. Interesul Smitfield este sa penetreze agresiv pietele din estul Europei", spune Ovidiu Wentz, general manager al Tabco Campofrio.



El afirma ca Smithfield, odata intrat pe piata romaneaca, "va pune ordine" in industria carnii de porc incepand cu crestere pana la procesare. "Si noi, procesatorii de carne suntem foarte afectati de slaba calitate a carnii romanesti si de faptul ca nu poti sa cumperi decat porc in viu sau in carcasa si nimic altceva. Daca industria carnii de porc nu se dezvolta corespunzator vom intra in UE, unde este oricum supraproductie pe acest segment, cu un deficit enorm", sustine Wentz.



Din momentul preluarii in anul 2000 si pana in prezent, investitorii italieni au tinut activeIe ComTim in conservare. Agrotorvis detine capacitati mari din fostul Com Tim: doua abatoare, 7 ferme de crestere a porcilor cu o capacitate anuala de 1,3 milioane de porci, doua unitati de producere a furajelor, unitate de producere a conservelor de carne, si 4 platforme industriale pe care sunt capacitati de depozitare a cerealelor de 230.000 de tone, depozite pentru stocarea carnii dar si vagoane speciale pentru transportul cerealelor.



Fostul combinat de porci ComTim a intrat in lichidare in 1998, iar un an mai tarziu a PricewaterhouseCoopers Romania a fost desemnat lichidator. Circa 18% din activele fostului combinat au fost cumparate cu 12,5 milioane de dolari de ComTim Group, care apartine omului de afaceri australian de origine romana Nick Cojocaru impreuna cu un grup de investitori australieni. Cea mai mare parte a activelor fostului combinat - 68 de procente - au fost achizitionate de investitorii italieni grupati in Agrotorvis.



Daca tranzactia se va finaliza, Smitfield va deveni cel mai mare producator de carne de porc din Romania, depasind ComTim Group, care este la ora actuala lider de piata cu o cifra de afaceri de 14,5 milioane de euro anul trecut si livrari de 15.000 de tone de carne. Conform unor estimari neoficiale, piata carnii de porc s-a situat anul trecut la circa 300.000 de tone, din care importurile au reprezentat, pe primele zece luni ale anului trecut, 80.000 de tone la o valoare de 71 milioane de euro. Piata carnii de porc a fost puternic afectata anul trecut de importurile masive in special din Polonia dar si din Ungaria si Cehia, de unde veneau produse subventionate dublu fata de ajutoarele oferite producatorilor autohtoni de statul roman. Importurile din aceste tari au fost restrictionate prin impunerea unei taxe de salvgardare.



Fostul combinat ComTim a fost construit in anii '70, fiind destinat exclusiv exporturilor pe piata vestica. "A fost ridicat cu tehnologia cea mai impresionanta de la vremea respectiva si era un model pentru toti cei din industrie. Daca il vor lua americanii va fi un castig fantastic pentru industria carnii de porc dar si pentru zootehnia din Romania, mai ales ca este vorba de niste spatii care nu produc nimic la ora actuala", spune Mihai Visan, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii.



Smithfield detine 19 fabrici de carne in SUA si este lider mondial in producerea carnii de porc cu vanzari anuale de 8 miliarde de dolari. In ultimii ani compania a declansat o puternica campanie de achizitii, atat pe continentul nord american cat si in Europa, unde detine unitati de productie in Franta, Spania si Polonia. Compania proceseaza anual 19 milioane de porci, ceea ce inseamna 20% din piata americana. De asemenea, Smithfield detine 7% din piata americana a carnii de vita cu doua milioane de animale taiate anual. Actiunile companiei sunt listate la New York Stock Exchange din septembrie 1999. Capitalizarea bursiera a companiei este acum de circa de 2,8 miliarde $. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24