Prima pagina

Americanii sunt si ei pe urmele generalului Pinochet

29.05.2000, 00:00 16



Anchetatorii Departamentului american de Justitie au descoperit dovezi care ar putea fi suficiente pentru a-l pune sub acuzare pe fostul dictator chilian Augusto Pinochet pentru ordonarea unui atentat cu o masina-capcana ce a avut loc in 1976, la Washington.

Cotidianul "Washington Post" afirma, in editia sa de ieri, ca noile dovezi cuprind marturii care afirma ca Pinochet era obsedat de amenintarea reprezentanta de liderul socialist chilian in exil Orlando Letelier, ucis in atentat, relateaza Reuters. De altfel, cu cateva zile inaintea atacului din 21 septembrie 1976, Pinochet a intervenit pentru ridicarea cetateniei chiliene a lui Letelier.

In atentatul din urma cu 24 de ani a fost ucis si cetateanul american Ronni Moffitt, care era prieten cu Letelier. Atacul a avut loc la trei ani dupa ce Pinochet preluase puterea in urma unei lovituri de stat militare si lansase o campanie de represiune impotriva oponentilor politici.

Desi procurorii americani nu au inca dovezi directe care sa arate ca fostul dictator chilian a ordonat efectuarea atentatului, ei considera ca eforturile acestuia de a-i ridica cetatenia lui Letelier arata ca Pinochet avea motive puternice pentru a-l ucide.

E. Lawrence Barcella Jr., fost procuror federal care a obtinut condamnarea agentilor chilieni implicati in atentat, a declarat ca noile dovezi sunt extrem de valoroase. "Pentru mine este foarte important momentul ales pentru ridicarea cetateniei - cu doar zece zile inainte de asasinat. Acest fapt arata clar ca eforturile lui Letelier de a face presiuni din exterior asupra statului chilian dadeau roade si era ca un ghimpe in coasta juntei militare", a spus Barcella.

Procurorii avertizeaza, insa, ca si daca Pinochet va putea fi pus sub acuzare, judecarea sa in Statele Unite este foarte putin probabila, mai ales ca ea ar crea un precedent pentru judecarea presedintilor americani in alte state.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO