Prima pagina

Baltazar si-a vandut jumatate din actiunile BRD

03.06.2003, 00:00 10

Presedintele Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD), Bogdan Baltazar, a anuntat ieri Bursa de Valori Bucuresti ca si-a vandut jumatate din actiunile detinute la banca. Baltazar a vandut cele 721.000 de actiuni saptamana trecuta, cand cotatia titlurilor a fost de aproximativ 17.500 lei.
Suma obtinuta de presedintele BRD a fost astfel de aproximativ 12 miliarde lei (peste 350.000 de dolari).
Odata cu vanzarea actiunilor, Baltazar si-a redus si ponderea in structura actionariatului, la 0,05%. Presedintele BRD era cel mai mare investitor- persoana fizica, pachetul de 0,1% fiind dobandit in urma privatizarii bancii, in 1999. Salariatii bancii au putut cumpara atunci 8% din banca, la un pret de 25.000 de lei/actiune, cat era si valoarea nominala. Alaturi de Baltazar, si ceilalti manageri ai bancii au primit actiuni.
La privatizare, grupul francez Societe Generale a cumparat pachetul majoritar platind un pret pe actiune mult mai mare.
Castigul obtinut de Baltzar de pe urma actiunilor BRD (inclusiv dividende si actiunile gratuite primite in urma majorarilor de capital) este estimat la aproape de zece ori investitia initiala.
Aproape inexistente in Romania pana in prezent, anunturile de genul acesta sunt foarte importante pe pietele de capital vestice, unde investitorii si brokerii isi modeleaza strategiile si in functie de atitudinea managerilor fata de actiunile companiei pe care o conduc. De obicei, vanzarea unor pachete de actiuni de catre manageri este interpretata ca un semnal negativ vizavi de performantele viitoare ale companiei. Presedintele BRD afirma, insa, ca decizia de vanzare nu are nici o legatura cu performantele bancii.
"Desi consider, asa cum am mai spus-o, ca exista inca loc pentru aprecierea actiunilor BRD la Bursa, reflectand valoarea bancii si potentialul sau de crestere, am decis sa vand circa jumatate din actiunile BRD, intrucat banii imi sunt necesari pentru construirea unei case. Chiar daca multi se intreaba ‘ce? nu a avut Baltazar alti bani pentru casa in afara de cei imobilizati in actiuni ?” pot sa le spun ca am si eu ca tot omul un grafic dupa care merg. Marea parte a lichiditatilor le am plasate in depozite pe termen lung si dupa calculele de rigoare am ajuns la concluzia ca nu imi convine sa le stric si sa pierd dobanzile", a declarat  Baltazar pentru Ziarul Financiar.
Presedintele BRD a adaugat ca nu intentioneaza sa mai vanda si restul actiunilor. Piata nu a reactionat ieri foarte puternic dupa anunt, actiunile scazand cu doar 1,14%, pana la 17.300 de lei. Anuntul a fost facut public, insa, cu o jumatate de ora inaintea inchiderii sedintei. Obligativitatea acestor anunturi in Romania nu a fost reglementata pana anul trecut, cand a fost promovata noua legislatie a valorilor mobiliare.
In ultimile saptamani, majoritatea analistilor de pe piata au afirmat ca, luand in considerare rezultatele financiare ale anului trecut si bugetul pe 2004, actiunile BRD sunt supraevaluate la cotatiile actuale.
Profitul net al BRD a fost  de 2.249 miliarde lei anul trecut (67,1 milioane dolari), adica 1.613 lei/actiune, la nivelul actual al capitalului social. Indicatorul PER (pret/profit net pe actiune) este in prezent de 10,7, considerat destul de mare de analisti comparativ cu media sectorului bancar in Europa Centrala si de Est.
BRD a inregistrat in primele trei luni un profit de 354 miliarde de lei, in scadere cu 30% fata de perioada similara a anului trecut. Pentru anul acesta, conducerea bancii mentine totusi tintele pentru acest an anuntate la inceputul lui 2003, respectiv o crestere cu 10-15% in termeni reali a principalilor indicatori financiari.
BRD este a doua banca din Romania din punct de vedere al activelor. laurentiu.ispir@zf.ro ; oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24