Prima pagina

Bancile, brokeri la Bursa chiar de anul acesta

06.06.2003, 00:00 8

Bancile romanesti ar putea desfasura direct activitati de brokeraj chiar de anul acesta, desi, initial, legea valorilor mobiliare adoptata anul trecut prevedea ca termen anul 2005, au declarat pentru Ziarul Financiar surse din Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
Intrarea directa a bancilor pe piata (in prezent opereaza prin intermediul societatilor de brokeraj proprii) este solicitata de normele Uniunii Europene (UE) iar decalarea termenului a fost facuta la presiunea oficialilor UE.
Modificarea va influenta puternic aspectul pietei de capital, majoritatea analistilor estimand ca societatilor de brokeraj independente le va fi din ce in ce mai greu sa reziste pe termen lung. Anul trecut, chiar si 2005 era considerat de unii operatori de pe piata de capital un termen prea apropiat.
Societatile de brokeraj detinute de banci (ING Securities Romania, Alpha Finance, BRD Securities, BT Securities) domina, oricum, in prezent, topul tranzactiilor bursiere datorita accesului mai facil la investititorii institutionali straini.
Miza vor fi, insa, pe masura dezvoltarii pietei, si persoanele fizice, ce vor putea fi atrase mai usor in postura de clienti de bancile care vor oferi la pachet credite, leasing, unitati de fonduri mutuale si servicii de brokeraj.
Viata societatilor de brokeraj independente va fi ingreunata si de inasprirea conditiilor de bonitate financiara, adusa tot de legea consolidata a pietei de capital.
"Mesajul Uniunii Europene a fost clar: cine vrea sa fie in piata trebuie sa demonstreze ca merita acest lucru", au precizat sursele citate.
"Este adevarat, conditiile vor fi mult mai dificile pentru brokerii independenti. Pe de alta parte, acestia au ca atu flexibilitatea mai mare, care se poate dovedi esentiala in perioadele de criza a pietei. Sa nu uitam ca mai multe banci straine (ABN, Societe Generale - n.r.)  si-au inchis societatile de brokeraj din Romania in ultimii ani", a comentat un oficial al unei banci straine prezente in Romania. 
In majoritatea tarilor europene, operatiunile de brokeraj sunt aproape exclusiv apanajul bancilor.
Pe piata romaneasca, primele doua locuri in topul tranzactiilor intermediate la Bursa de Valori le ocupa ING Securities Romania si BRD Securities. Urmeaza doua societati independente, SIVM Broker si European Securities, si apoi inca una - BT Securities detinuta de o banca (Banca Transilvania).
Modificarea reglementarilor in favoarea intrarii mai rapide a bancilor pe piata de capital va fi adusa de legea consolidata a pietei de capital, al carei proiect va fi trimis Parlamentului luna aceasta. Proiectul va integra si chiar modifica toate cele patru segmente ale legislatiei pietei de capital aprobate anul trecut: legea valorilor mobiliare, a burselor futures si de marfuri, a organismelor de plasament. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24