Prima pagina

Bucurestiul zgarie norii peste doi ani

07.08.2001, 00:00 18



Printre constructiile care au schimbat fata Bucurestiului in ultimii zece ani inca nu si-a facut loc un zgarie-nori. Bucurestenii si-ar putea insa da capetele pe spate in 2003, ca sa se uite la o cladire de doua ori mai inalta decat Intercontinentalul.

Grupul de constructii Gip Grup ar putea incepe in 2002 constructia unui imobil tip zgarie-nori, cu 30-45 de etaje, daca autoritatile locale vor fi de acord cu acest lucru, a declarat pentru Ziarul Financiar Marian Manofu, directorul economic al companiei.

Imobilul, care va avea destinatia unui centru de afaceri, va costa peste 15 mil. $ si ar putea fi executat in termen de 14 luni, estimeaza Manofu. Cladirea ar urma sa fie facuta prin glisare, o metoda speciala de constructie pentru cladirile inalte, care presupune ridicarea constructiei in regim de "foc-continuu".

"Pentru construirea unui asemenea obiectiv, care poate fi ridicat pe un teren de 1500-2000 mp intr-o zona cu cerere pe piata spatiilor de birouri, Gip Grup are nevoie de un partener", a mai spus reprezentantul companiei.

Daca va fi construita, cladirea va fi cea mai inalta din Bucuresti, firma gandindu-se deja la cum va arata: fie sub forma a trei module de forma circulara unite prin profile metalice si imbracate de geamul exterior, fie trei module separate unul de celalalt.

"Din punct de vedere al structurii solului, imobilul ar putea fi ridicat in multe locuri din capitala, singurele locatii contraindicate pentru un obiectiv atat de inalt sunt cele in care, pe vremuri, au fost amenajate gropi de gunoi", explica Manofu.

Acest imobil reprezinta o idee mai veche a celor de la Gip Grup, grup de firme specializat in executarea de obiective inalte, civile sau industriale. Desi proiectul de urbanism vizand realizarea unei asemenea lucrari a fost prezentat edililor prin 1995, s-a apreciat la vremea respectiva ca imobilul "ar strica" fata capitalei.

Dar cum s-ar integra un astfel de imobil in urbanistica Bucurestiului si pe piata imobiliara?

"Realizarea unui imobil tip zgarie-nori nu cred ca va intampina mari probleme din partea autoritatilor locale. In cazul unei cladiri inalte, etajele de la baza cladirii au nevoie de o suprafata de 1500-2000 mp, iar pentru etajele superioare aproximativ 800-1000 mp. Suprafata minima pentru realizarea unui imobil inalt de 30 etaje ar fi de 5.000 - 6.000 mp", spune Ionut Dumitrescu, reprezentantul agentiei imobiliare Eurisko.

"Cat de indicata din punct de vedere urbanistic este construirea unui bloc tip zgarie-nori in Bucuresti ar putea sa spuna autoritatile locale.

Daca vorbim din punct de vedere comercial, este greu de spus daca o investitie de ordinul zecilor de milioane de dolari poate fi recuperata in 5 ani, acest lucru fiind determinat de standardul in care se va incadra imobilul - clasa A sau B, si de nivelul chiriilor (actualmente acesta variaza intre 20$ si 25$/mp la spatiile de birouri clasa A, respectiv intre 12$ si 16$/mp la cele din clasa B)", explica Alexandru Nitescu, reprezentant al agentiei imobiliare Regatta.

Pe piata spatiilor de birouri din Bucuresti oferta a depasit cererea inca din a doua jumatate a anului trecut ceea ce a dus la o scadere a chiriilor si la o crestere a ratei de neocupare a imobilelor de acest tip. Nivelul chiriilor ramane insa la un nivel ridicat fata de alte piete din Europa Centrala si de Est.



Zgarie-norii trebuie sa nu zgarie si planul urbanistic



Orice constructor cu picioarele pe pamant care se gandeste sa-si faca un centru de afaceri vecin cu norii trebuie sa verifice daca terenul pe care vrea sa construiasca reprezinta una dintre locatiile destinate unor asemenea obiective in Planul de Urbanism General (PUG) al capitalei.

"Practic, constructorul are doua solutii in ceea ce priveste terenul: fie sa-l cumpere de la primarie sau persoane particulare, fie sa-l ia in concesiune - caz in care terenul respectiv va fi scos la licitatie publica, existand riscul de a pierde lucrarea in favoarea altui antreprenor", spune Ioana Chiliman, sefa Serviciului documentatie urbanism din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti.

Potrivit acesteia, planul de urbanism depus de constructor spre avizare trebuie sa tina cont de coeficientul de utilizare, procentul de ocupare al zonei (reprezentat de raportul dintre suprafata ocupata de imobil si suprafata pe care se desfasoara lucrarile), functiunea (de exemplu: la fiecare 60 mp suprafata construita corespunde un loc de parcare) si importanta zonei din punct de vedere comercial (vadul).

De asemenea, oportunitatea construirii unui imobil inalt intr-o anumita locatie este evaluata prin intermediul proiectului urbanistic de detaliu (PUD) si a proiectului urbanistic zonal (PUZ).

Practic, planul de urbanism este evaluat de o comisie tehnica, formata din specialisti, care verifica toate criteriile mentionate mai sus. Constructorul poate incepe efectiv lucrarile dupa emiterea unei hotarari de catre Consiliul general al municipiului Bucuresti.



Cine este Gip Grup ?



Grupul de constructii Gip Grup a avut pe in 2000 o cifra de afaceri de 150 mld. lei (7 mil.$) si un profit net de 5 mld. lei (250.000 $). Compania provine din fostul Trust de Lucrari Speciale si Izolatii Bucuresti, care s-a privatizat pri MEBO - cumpararea actiunilor de catre conducerea societatii si salariati.

Firma a realizat, de asemenea, cosul de dispersie gaze al societatii Phoenix Baia Mare, inalt de 350 de metri, lucrare care constituie unul dintre cele mai inalte obiective din Europa.

La sfarsitul lunii trecute, firma a inchiriat companiei Compaq un imobil cu 7 etaje, investitie in valoare de 1,5 mil.$ si realizata din surse proprii.

"Contractul incheiat intre Gip Grup si Compaq pe o perioada de 3 ani, va aduce venituri nete anuale de 120.000 $ ", precizeaza Manofu. Compania activeaza in domeniul constructiilor industriale (unde are drept concurenti Stizo SA si Tec Bucuresti) si al constructiilor civile - in special, segmentul pietei spatiilor de birouri.

Pe segmentul pietei spatiilor de afaceri, cei mai redutabili concurenti ai firmei sunt Strabag, Alpine (Austria), ACMS si Rotary Constructii SRL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24