Prima pagina

Bulion si colti de plastic pentru turistii americani

07.03.2001, 00:00 17



Ministrul Turismului, Dan Matei Agathon, a anuntat ieri la Berlin, intr-o conferinta de presa tinuta la inchiderea Bursei Internationale de Turism, reintoarcerea pe piata romaneasca a mai multor tour-operatori germani.

El s-a referit la ITS Reisen, unul dintre cei mai mari tour-operatori din Europa, care a fost nevoita sa se retraga din Romania in 1987 in urma masurilor aberante luate de Ceausescu. "ITS Reisen va incepe sa retrimita turisti germani pe litoral din sezonul viitor", a spus ministrul turismului.

El a adaugat ca o alta mare companie germana, Condors& Neckermann, a confirmat cu ocazia Targului de la Berlin ca este pregatita sa dubleze numarul de turisti germani trimisi in Romania. De asemenea, in viitorul apropiat va avea loc o intalnire cu reprezentantii TUI, un alt operator important de turism la nivel european.

"Este limpede ca fara participarea acestor trei mari companii nu se poate vorbi de o relansare a turismului romanesc pe piata germana", a spus ministrul roman

Dan Matei Agathon a reiterat planurile de finalizare a privatizarii turismului romanesc pana la 31 decembrie 2001. "Nu cumva sunteti prea optimist?", l-a intrebat un jurnalist german.

Agathon s-a declarat sigur de reusita, spunand ca va simplifica foarte mult procedurile de vanzare a celor 51 de societati de stat si ca in parlament se afla in dezbatere o lege de accelerare a privatizarii in domeniu.

Tot pentru finalizarea rapida a procesului, societatea Neptun- Olimp va fi divizata in 30 de companii mai mici.

"Nimeni nu cumpara deodata 70 de hoteluri cate are Neptun-Olimp. Daca vor fi scoase in pachete de cate doua-trei, sansele de a fi vandute cresc", a explicat Agathon.

Ministrul roman a mai prezentat mass- media internationale si marile proiecte de investitii in domeniu, planuite de Guvernul Nastase.

El a anuntat crearea companiei nationale Europa SA, deocamdata cu capital majoritar de stat, pentru construirea noii statiuni pe litoral, prevazuta sa inceapa in aceasta primavara si sa fie finalizata in urmatorii trei ani si jumatate.

In ceea ce priveste reabilitarea zonei Predeal - Azuga, Agathon a spus ca din sezonul viitor schiorii vor avea la dispozitie trei noi partii, dotate cu tunuri de zapada artificiala.

Pentru dezvoltarea proiectului Dracula Land, ministerul Turismului va angaja o firma internationala specializata in parcuri de distractii.

"Vor fi tuneluri cu vampiri, lilieci si tot ce mai trebuie. Daca turistii americani vor sange, noi le vom pregati ceva bulion si colti din plastic", a explicat ministrul.

El a declarat ca pana la sfarsitul acestei luni va sosi la Bucuresti si o delegatie a grupului spaniol Sol Melia, care detine peste 400 de hoteluri in intreaga lume, pentru a discuta posibilitatea unor investitii si pe piata romaneasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24