Prima pagina

Din 2005, fara Murfatlar de Bucuresti sau de Iasi

11.08.2004, 00:00 21

Producatorii de vinuri nu vor mai putea sa produca vinuri cu denumire dintr-o alta regiune viticola decat cea unde sunt amplasati si sa-l imbutelieze folosindu-se de renumele acelei zone, decat daca vor investi in acea regiune in capacitati de imbuteliere.
Paradoxal, acum un producator de vinuri din Iasi sau din Bucuresti poate sa achizitioneze vin din regiunea Murfatlar dupa care sa-l imbutelieze si sa scoata pe piata vin de Murfatlar.
Conform unor propuneri de modificare la Legea Viei si Vinului inaintate Ministerului Agriculturii de Patronatul Viei si Vinului (PNVV) vinurile de origine controlata (DOC) ar putea sa fie imbuteliate, incepand de anul viitor, doar in arealul de productie al strugurilor.
"Dorim sa modificam legea pana la data de 30 iunie 2005. Cu toate ca o astfel de masura este urgenta din mai multe puncte de vedere, in prezent nu constituie o prioritate pentru legiuitor", spune Ovidiu Gheorghe, directorul general al PNVV. El apreciaza ca, astfel, vor fi sprijiniti micii producatori, care vor putea sa-si promoveze vinurile pe piata, asa cum se intampla in Uniunea Europeana.
Legea Viei si Vinului este foarte permisiva la ora actuala si permite, in anumite conditii, achizitionarea strugurilor si a vinurilor dintr-o anumita regiune si imbutelierea acestuia in alta parte, producand, in anumite situatii, prejudicii producatorilor din zonele de origine ale vinului cumparat.
Murfatlar, Busuioaca de Bohotin, Grasa de Cotnari sau Galbena de Odobesti sunt vinuri apreciate pe piata romaneasca, motiv pentru care foarte multi producatori de profil din afara acestor regiuni se inghesuie sa scoata pe piata vinuri care sa poarte aceste nume. Spre exemplu, Carom Bucuresti sau Vinia Iasi cumpara struguri sau vin in vrac sau chiar detin terenuri in alte zone viticole decat acolo unde au sediul si imbuteliaza apoi "acasa". Reprezentantii celor doua companii n-au putut fi ieri contactati pentru comentarii.
"Aceste modificari sunt exact ceea ce ne dorim si nu fac altceva decat sa instituie un control mai bun asupra productie de vinuri si struguri cu denumire de origine controlata", spune Cosmin Popescu, executiv manager Murfatlar Romania.
Gheorghe spune ca in UE sunt producatori care au chiar pana la zece hectare si cu o istorie a locului de sute de ani, care ajung sa vanda productia pe cativa ani inainte.
La randul lui, Petre Mocanu, directorul executiv al Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), crede ca modificarea legislatiei in domeniu ar putea intari pozitia pe piata a producatorilor mici si mijlocii, si admite ca vor fi si firme afectate.
"Exista procesatori si imbuteliatori care beneficiaza de dreptul de a comercializa vinurile DOC. Trebuie sa recunoastem ca sunt multe companii care imbuteliaza vin la unitatile mari", a mentionat Mocanu. El recunoaste ca in Romania unele firme mari preiau materia prima din diferite zone si o imbuteliaza in alta parte. Pentru aceste situatii, organizatia sutine ideea imbutelierii in areal, mentinandu-se doar cazul de forta majora dar sub control strict al Oficiului National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si alte Produse Vitivinicole (ONDOV).
Dan Axente, directorul general al acestui Oficiu al Denumirilor de Origine, spune ca Romania ar trebuie sa se alinieze legislatiei comunitare in privinta imbutelierii la origine a vinurilor DOC, insa este prea scump pentru producatori de profil. "Ar trebui ca producatorii autohtoni sa imbutelieze vinurile DOC la origine, dar in aceste se va imbutelia vin doar in vreo zece locuri (n.r. acolo unde capacitatile de imbuteliere sunt in imediata apropiere a suprafetelor cultivate cu vita de vie) iar restul de vin produs vom fi nevoiti sa-l vindem vrac la export. Astfel de modificari sunt bune, insa trebuie facute peste cativa ani", sustine Axente.
El spune ca, in momentul de fata, un producator de vinuri DOC are posibilitatea imbutelierii intr-un alt loc decat cel al producerii strugurilor doar cu acordul scris al ONDOV.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24