Prima pagina

Dolarul atinge maximul istoric la Bucuresti

03.09.2003, 00:00 11



Cursul leu/dolar a atins ieri un maxim istoric pe piata valutara: 34.358 de lei, cu doua unitati peste maximul precendent inregistrat la inceputul lui aprilie. Cresterea vine dupa un an si jumatate in care dolarul a batut practic pasul pe loc pe piata romaneasca, trecand de mai multe ori prin aceleasi valori.



In ultimele trei luni cursul leu/dolar a urcat cu aproape sapte puncte procentuale, punand capat bucuriei celor cu datorii in dolari si care beneficiasera din plin de slabirea monedei americane. Veste buna insa pentru cei cu economii in moneda americana: numai in august dolarul a castigat 4,11% in fata leului.



Euro este acum mai ieftin cu circa doua puncte fata de inceputul lui iunie.



Pe pietele internationale, dolarul a crescut ieri cu trei sferturi de punct, pana la 1,0873 $.



Majoritatea dealerilor sunt de acord ca dolarul va continua sa creasca in lunile ramase pana la sfarsitul anului. Cat de mult? Parerile difera destul de mult, estimarile mergand de la un curs de 34.500 de lei pentru un dolar pana la 36.739 de lei, trecand prin 35.500 de lei/dolar.



Adevarul este ca nici jucatorii de pe pietele internationale nu reusesc sa faca prognoze cat de cat apropiate legate de evolutia cursului euro/dolar, care va dicta in buna masura si miscarile cotatiilor de la Bucuresti. Varianta mentinerii in perioada urmatoare a tendintei de intarire a dolarului se bucura insa de tot mai mult credit din partea analistilor, semnalele privind revirimentul economiei americane fiind incurajaroare.



In prima jumatate a anului, inflatia nu a reactionat pe masura temerilor din piata la cresterea accelerata inregistrata de cursul leu/euro. Exista insa riscul sa nu ramana la fel de insensibila si la cresterea dolarului - o valuta care are inca radacini adanci in economia romaneasca, inclusiv la nivelul publicului.



De fapt, stabilitatea cursului leu/dolar pe parcursul anului trecut a contribuit in mare masura la frangerea asteptarilor inflationiste legate de deprecierea monedei nationale. Acum dolarul creste, alimentand presiuni suplimentare asupra inflatiei, atat timp cat BNR nu-si permite sa lase nici euro sa scada. Cel mai mare impact ar putea veni din faptul ca preturile la utilitati sunt stabilite in dolari. De asemenea, importurile energetice insemnate vor fi mai scumpe.



Cu toate acestea, Guvernul continua sa mizeze pe estimarea unei inflatii de circa 14% la sfarsitul anului.



"Cred ca influenta cresterii preturilor in nivelul de inflatie nu va fi semnificativa", a declarat ieri premierul Adrian Nastase.



Rata inflatiei a urcat la 1,2%, in iulie, fiind cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, consemnat pe fondul majorarii mai accentuate a preturilor marfurilor nealimentare, astfel ca pe primele sapte luni s-a ridicat la 7%. Calculata iulie la iulie, inflatia a fost de 14,8%. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24