Prima pagina

Dus european rece pentru noul Cabinet Nastase

12.03.2004, 00:00 13



Parlamentul European a votat ieri "reorientarea negocierilor de aderare" catre criteriile politice - raportul baronesei Emma Nicholson - cu o majoritate covarsitoare de voturi: 374 pentru, 10 impotriva si 29 de abtineri.



Documentul mentioneaza explicit ca Romania nu va incheia negocierile in 2004 si nu se va integra in 2007 daca autoritatile de la Bucuresti nu vor lua masuri ferme pentru combaterea coruptiei, garantarea independentei justitiei (inclusiv reducerea prerogativelor ministerului justitiei), a libertatii presei, imbunatatirea regimului din sectiile de Politie si recunoasterea drepturilor familiilor afectate de moratoriul privind adoptiile.



Acest raport este secondat de o alta decizie grava. Ea a venit din aprobarea raportului de tara asupra Bulgariei. PE recomanda separarea programului de aderare a Bulgariei de cel al Romaniei, tara de la sud de Dunare fiind considerata mai bine pregatita pentru aderare. Tinta de integrare a Bulgariei este tot 2007, ca si in cazul Romaniei. Astfel, ce era mai grav pentru Romania, s-a petrecut - va avea de trecut mai multe teste decat pana acum doua luni, cateva dintre ele fiind mai greu masurabile, pentru tin de criteriile politice.



Spre deosebire de forma adoptata in Comisia de politica externa, in Parlamentul European raportul Nicholson a fost oarecum "indulcit" eliminandu-se paragraful care preciza ca autoritatile de la Bucuresti au indus in eroare institutiile europene in ceea ce priveste adoptiilor internationale. Insa, se atrage in continuare atentia ca Guvernul de la Bucuresti a incalcat moratoriul prind adoptiile internationale, acesta ramanand un punct vulnerabil pentru Romania. Propunerea de schimbare a raportului, in sensul deculpabilizarii autoritatilor de la Bucuresti, apartine grupului socialistilor europeni, unde PSD are relatii stranse ca urmare a apartenentei la Internationala Socialista, si survine dupa un lobby insistent al liderilor puterii.



Acest amendament nu schimba insa esenta raportului Nicholson. Documentul, ce-i drept doar cu rol de recomandare pentru Comisia Europeana si Consiliul European, ramane la fel de critic. Se cere "reorientarea negocierilor de aderare", formula care, potrivit raportorului Emma Nicholson echivaleaza cu cererea de monitorizare. In continuare este pus sub semnul intrebarii respectarea principiilor statului de drept in Romania si se "deplange" faptul ca in anumite domenii sunt "grave dificultati in respectarea criteriilor politice de la Copenhaga".



La scurt timp dupa votul Parlamentului European, baroneasa Emma Nicholson a facut publica o declaratie in care afirma ca "esecul in ceea ce priveste aplicarea domniei legii si coruptia se afla in centru problemelor Romaniei". Parlamentarul european mai spune ca Romania trebuie sa treaca "dincolo de cosmetizare" aratand ca este la curent cu initiativele recente ale Guvernului de la Bucuresti in privinta reformei dar ca este nevoie de mai mult, si anume de "semne clare si lipsite de ambiguitate". "Acum situatia este absolut clara si am dat cel mai clar semnal Romaniei, accentuand avertismentele anterioare din partea Parlamentului, Comisiei si Consiliului, pe care guvernul actual si cele anterioare nu le-au rezolvat", considera raportorul pentru Romania. Recomanda, de asemenea, Bucurestilor sa adopte politica "dragostei dure", anume sa nu se teama sa vorbeasca deschis despre probleme si sa urmeze cu scrupulozitate ceea ce are de facut.



Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Schelle, apreciaza ca votul Parlamentului European "are semnificatia unui dus rece pe care sigur Guvernul l-a inteles foarte bine". Dezbaterile din Parlamentul European dovedeste, potrivit lui Schelle, ca europenii sunt ingrijorati de capacitatea Romaniei de a face eforturile necesare pentru ca tinta de aderare in 2007 sa fie atinsa. In acelasi timp, Jonathan Schelle a spus ca oficialii europeni dezaproba modul in care s-au derulat adoptiile si arata ca reforma din acest domeniu nu a fost finalizata.



La fel ca in urma cu cateva saptamani, cand raportul Nicholson a fost votat in Comisia de politica externa, autoritatile de la Bucuresti "au tradus" intr-o maniera optimista votul de la Strasbourg.



Primul ministru, Adrian Nastase, interpreteaza votul Parlamentului European drept "o evolutie pozitiva si incurajatoare" care infirma pronosticul pesimist care a degerat discutiile aprinse de la Bucuresti din ultima vreme. Drept argument, Nastase a mentionat eliminarea paragrafului ce preciza ca oficialii europeni au fost indus in eroare si a facut referire la schimbari semnificative privind criteriul politic. El a anuntat ca autoritatile rome vor trimite saptamanal parlamentarilor europeni o evaluare a progreselor inregistrate in fiecare din domeniile semnalalte in raport.



Si mai detasat, presedintele Ion Iliescu a salutat "cu satisfactie" raportul pe care il considera "incurajator" insa considera "pertinente si justificate semnalele critice. Seful statului cere tuturor institutiilor cu atributii in domeniul integrarii europene "sa traga concluziile ce se impun" din continutul documentului adoptat de Parlamentul European .



Spre deosebire de liderii puterii, cei ai opozitiei atrag atentia asupra gravitatii deciziilor de la Strasbourg. Teodor Melescanu, vicepresedintele PNL, atrage atentia ca votul din Parlamentul European arata ca integrarea Romanieian 2007 "este departe de a fi o certitudine". In plus, disocierea Romaniei de Bulgaria in procesul aderarii "echivaleaza cu o sanctiune ferma adresata Executivului de la Bucuresti pentru tergiversarea reformei", potrivit lui Melescanu, care crede ca acest fapt s-ar putea traduce prin pierderea pachetului financiar suplimentar. In plus, presedintele liberal Theodor Stolojan sustine ca decizia de la Strasbourg demostreaza ca Guvernul a implicat Romania intr-o profunda criza europeana. La randul sau, Traian Basescu, presedintele PD, apreciaza ca votul din Parlamentul European este o motiune de cenzura la adresa Guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24