Prima pagina

Erste Bank incepe sa stranga bani pentru BCR

04.01.2006, 20:19 10

Erste Bank, castigatoarea licitatiei pentru preluarea controlului BCR, va lansa in zilele urmatoare cea mai mare vanzare de actiuni din istoria bursei din Viena pentru a-si majora capitalul cu 2,4 mld. euro si a putea astfel finanta cumpararea a 62% din actiunile celei mai mari banci romanesti.

Potrivit unor surse bancare citate de cotidianul german Handelsblatt, preluat de Mediafax, presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, intentioneaza sa profite de actualele conditii bune de piata pentru a finaliza majorarea de capital inca din aceasta luna, desi orizontul de timp anuntat este primul trimestru al anului. Erste Bank trebuie sa achite 3,75 mld. euro pentru preluarea BCR.

Cotatia actiunilor bancii austriece se situeaza la un maxim istoric de 48 de euro. Valoarea titlurilor a crescut cu 10% dupa 20 decembrie, cand Erste a fost desemnata castigatoare in cursa pentru BCR, iar piata se asteapta la noi castiguri.

Agentia de rating Moody''s arata ca practica majorarii capitalului este una obisnuita pentru Erste, actiunea avand ca scop finantarea de achizitii majore.

La sfarsitul lunii septembrie 2005, Erste a raportat active totale in valoare de 156,9 mld. euro si un capital de 7,3 mld. euro.

BCR a inregistrat la 11 luni un profit net de circa 211 mil. euro, potrivit datelor bancii citate de Mediafax, si active de 9 mld. euro.

"Erste Bank a mai platit in trecut preturi considerate ridicate pentru diverse achizitii, dar toate acestea au fost rentabile", comenteaza Stefan Maxian, analist la Raiffeisen Centralbank. Moody''s a plasat ieri sub observatie, cu perspectiva negativa, ratingul "A1" acordat Erste Bank pentru imprumuturile negarantate, precum si pe cel care evalueaza puterea financiara a institutiei, situat la "B minus", sustinand ca preluarea BCR va duce la modificarea semnificativa a structurii castigurilor bancii. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO