Prima pagina

Germania isi inchide centralele nucleare

16.06.2000, 00:00 32



Guvernul de la Berlin a ajuns ieri la un acord istoric cu companiile producatoare de energie nucleara privind inchiderea treptata a celor 19 centrale atomo-electrice de pe teritoriul tarii, ceea ce inseamna ca peste 20 de ani Germania nu va mai avea nici o centrala nucleara, informeaza Reuters. Germania devine astfel prima putere economica importanta a lumii care isi anunta in mod oficial intentia de a inceta utilizarea energiei nucleare.

Cancelarul Gerhard Schroeder a confirmat ieri dimineata incheierea acestui acord dupa o runda de convorbiri cu directorii principalelor patru centrale nucleare - RWE, VIAG, VEBA si Energie Baden Wuerttemberg. Schroeder a declarat ca centralele nucleare vor fi inchise dupa o durata de functionare de 32 de ani, mai lunga decat au dorit ecologistii, partenerii de coalitie ai social-democratilor, si mai scurta decat au cerut liderii din domeniul industrial. Aceasta inseamna ca ultima centrala atomo-electrica din Germania va fi inchisa in circa 20 de ani. Incheierea acordului era prevazuta in programul electoral al coalitiei guvernamentale formata din Partidul Social-Democrat al lui Schroeder si Partidul Ecologist.

Centralele nucleare asigura in prezent circa 30% din totalul consumului de energie din Germania. Formatiunea conservatoare de opozitie Uniunea Crestin-Democrata (CDU) a amenintat ca va bloca acordul in Camera Superioara a Parlamentului. Crestin-democratii spun ca renuntarea la energia atomica va duce la importul de electricitate din tari care au probleme de securitate la instalatiile nucleare si la cresterea productiei de energie din surse conventionale. CDU a acuzat, de asemenea, guvernul ca ignora numarul mare de someri care va rezulta din inchiderea centralelor si costurile pe care le presupune acest proiect pentru landurile Bavaria si Baden-Wuerttemberg, unde statul este actionar majoritar in serviciile publice. Premierul landului Bavaria, unde se afla multe reactoare de energie nucleara, a cerut la inceputul acestui an Uniunii Europene sa investigheze daca planul de inchidere a centralelor contravine legislatiei europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO