Prima pagina

Guvernul de la Moscova va acorda cate 7.000 de dolari rudelor marinarilor de pe Kursk

24.08.2000, 00:00 19



Presedintele rus Vladimir Putin s-a intalnit marti-seara la Vidiaievo, langa Murmansk, cu rudele celor 118 marinari morti in urma esuarii submarinului nuclear Kursk pe fundul Marii Barents, relateaza Reuters.

Atmosfera intalnirii a fost tensionata, insa nu au existat rabufniri de durere sau manie, o singura femeie strigand catre presedinte "Cand ii vom primi inapoi, morti sau vii?". "V-as raspunde daca as sti", a spus Putin cu un ton grav.

Intalnirea, la care au participat circa 500 de rude, a durat trei ore. "Durerea este nemarginita, nu exista destule cuvinte pentru a o alina. Inima ma doare, dar a voastra va doare si mai tare", le-a spus liderul de la Kremlin rudelor victimelor.

Postul independent de televiziune NTV a prezentat imagini cu Putin stand de vorba cu Irina Liacin, sotia comandantului de pe Kursk, Ghennadi Liacin, care a pierit impreuna cu echipajul sau.

Ceremoniile de doliu in memoria marinarilor, care urmau sa se desfasoare ieri la Vidiaievo, au fost anulate la cererea familiilor victimelor, a anuntat postul rus de televiziune NTV. Decizia a fost luata in cadrul intalnirii dintre familiile marinarilor si presedintele rus.

Putin, care urma sa asiste la aceste ceremonii, s-a intors, spre surpriza generala, ieri-dimineata la Moscova, Kremlinul nedand nici o explicatie in legatura cu acest fapt. Cele mai multe dintre familii cer ca, inainte de organizarea oricarei ceremonii de doliu, sa fie recuperate trupurile marinarilor.

Inainte de intalnirea cu rudele, Putin a fost intampinat la Murmansk de oficiali din marina militara, printre care si comandantul Flotei Nordului, amiralul Viaceslav Popov. Liderul rus urma sa viziteze ieri locul accidentului si sa arunce o coroana de flori in locul unde a esuat submarinul, insa rudele i-au cerut sa renunte la acest lucru.

Ieri in Rusia a fost zi de doliu national. Drapelele de pe institutiile publice au fost coborate in berna, iar posturile de televiziune si de radio au scos din program emisiunile de divertisment. Cea mai populara pagina de web din Rusia, anekdot.ru, unde sunt prezentate bancuri, a fost inchisa ieri.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Aleksei al II-lea, a declarat intr-un discurs televizat ca guvernul va face tot ce va fi posibil pentru a ajuta familiile sa treaca peste aceasta tragedie.

Familiile marinarilor vor primi fiecare compensatii materiale in valoare de 7.000 de dolari, echivalentul salariilor a peste 10 ani de munca, a anuntat agentia Interfax.

Vicepremierul Valentina Matviienko, care conduce comisia speciala guvernamentala insarcinata cu ajutorarea rudelor echipajului de pe Kursk, a declarat ca societatea militara de asigurari va plati in total familiilor 23 de milioane de ruble (830.000 de dolari). Rudelor victimelor li se vor acorda de asemenea diverse facilitati la serviciile medicale, la taxele scolare si, probabil, la achizitionarea de apartamente noi.

Guvernul Ucrainei a anuntat ieri ca va plati compensatii in valoare de 919 dolari familiilor celor 27 de marinari de pe Kursk care erau de origine ucraineana.

Nu se stie deocamdata daca rudele marinarilor ucraineni vor beneficia si de compensatia guvernului rus si de cea a guvernului de la Kiev. Presedintele ucrainean Leonid Kucima a infiintat marti un fond de caritate pentru a strange fonduri destinate rudelor indoliate.

Inainte de a pleca acasa, echipa de salvare norvegiano-britanica a organizat la bordul vasului care transporta minisubmarinul britanic LR5 o ceremonie in memoria marinarilor morti, aruncand in valuri o coroana de flori.

Rusia a cerut oficial ajutorul Norvegiei pentru recuperarea cadavrelor marinarilor, insa cererea a fost refuzata deoarece expertii norvegieni considera ca epava submarinului este extrem de periculoasa din cauza torpilelor neexplodate aflate la bord si a starii celor doua reactoare nucleare.

Testele apei efectuate de norvegieni demonstreaza ca nivelul radiatiilor in jurul submarinului este normal, desi nu se stie daca reactoarele au suferit vreo avarie.

"Nici una dintre analizele noastre nu arata vreo scurgere radioactiva", a declarat Per Strand, directorul Autoritatii norvegiene de Protectie impotriva Radiatiilor. Autoritatea de Protectie a analizat apa atat din exteriorul, cat si din interiorul submarinului. Norvegienii au dezmintit astfel o informatie difuzata de televiziunea rusa potrivit careia s-au inregistrat scurgeri radioactive in zona unde se afla submarinul.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24