Prima pagina

Isarescu nu se disociaza de Remes

30.08.2000, 00:00 22



Cazul Remes si refuzul premierului Isarescu de a se disocia de actiunea politica a acestuia, asa cum i-a cerut conducerea liberalilor, au fost discutate aseara de Biroul Permanent al PNL, dupa inchiderea editiei, cea mai probabila decizie a liberalilor fiind retragerea sprijinului politic acordat ministrului Finantelor.

"In momentul in care m-as disocia de actiunile politice ale unei personalitati, automat, m-as situa de partea celor care mi-au solicitat acest lucru", a afirmat premierul, intr-o scrisoare de raspuns trimisa ieri liderului PNL Mircea Ionescu-Quintus.

Premierul neaga in scrisoare orice legatura cu actiunea politica a lui Remes, care a initiat, impreuna cu sapte membri marcanti ai partidului, o miscare de "reconstructie" a PNL si si-a anuntat sprijinul pentru candidatura la presedintie a lui Mugur Isarescu. "Nu voi alimenta aceste atitudini si nu le voi provoca", spune Isarescu

Primul ministru aminteste liberalilor, ca a insistat in urma cu doua luni, pe langa ministrul Finantelor, pentru ca acesta sa renunte la demisia din functie, chiar la cererea conducerii PNL. "Acum, intr-un interval scurt de timp, mi se sugereaza contrariul", adauga premierul.

Potrivit lui Mugur Isarescu "framantarile din cadrul PNL sunt de natura strict politica" . El afima ca nu se poate implica in aceasta disputa din postura de prim-ministru independent.

"Posibilitatea mea de a influenta intr-un sens sau altul optiunile unor personalitati politice care au si functii guvernamentale, cum este si cazul domnului Decebal Traian Remes, este imgradita tocmai de independenta mea politica", a spus Isarescu.

Liberalii au afirmat saptamana trecuta ca delimitarea lui Isarescu de actiunea lui Remes ar reprezenta o dovada ca premierul isi pastreaza independenta politica.

Isarescu sustine in scrisoare ca ii va reaminti ministrului Finantelor faptul ca nu va accepta sa candideze la presedintie decat ca independent.

Conducerea PNL urma sa-i declare aseara pe membri grupului Remes "demisionari", incercand astfel sa evite o decizie de excludere din partid a lui Dan Amedeo Lazarescu si Sorin Botez, doi dintre cei care au reinfiintat PNL in ianuarie 1990

Remes a afirmat, luni seara, intr-o emisiune televizata, ca membrii Miscarii National Liberale Bratianu nu sunt interesati de obtinerea unui loc pe listele parlamentare.

"Avem de ales intre infiintarea sau reconstituirea unei formatiuni politice care sa continue linia PNL din secolul trecut sau iesirea din campul politic", a spus Remes.

In ceea ce priveste colaborarea cu CDR 2000, Remes a afirmat ca aceasta se va realiza sub forma participarii comune la campania electorala a lui Mugur Isarescu. "Pe mine si pe colegii mei nu ne framanta intrarea in Parlament", a spus ministrul Finantelor.

Grupul Remes a anuntat ca nu paraseste PNL si ca va actiona sub denumirea de Miscarea Nationala Liberala Bratianu pentru sprijinirea candidaturii lui Mugur Isarescu.

CDR 2000 a luat in discutie posibilitatea acceptarii in alianta a grupului Remes, precum si eventuala acordare a unor locuri eligibile pe listele parlamentare pentru unii dintre membrii acestui grup.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24