Prima pagina

M&S deschide in Romania ce inchide in Europa

24.05.2001, 00:00 30



Grupul elen care detine franciza Marks & Spencer pentru Europa de Est, Marinopoulos, va deschide anul acesta cel de-al doilea magazin M&S in Romania, desi in Europa de Vest sunt inchise din ce in ce mai multe magazine.

Giorgos Bethavas, country manager pentru Romania, nu a furnizat detalii in privinta amplasarii si cheltuielilor implicate de noul magazin, insa investitiile realizate in deschiderea primului magazin Marks&Spencer au fost de aproape 1 milion de dolari.

Pentru primele patru luni ale acestui an, vanzarile singurului magazin deschis in Bucuresti, amplasat in centrul comercial Bucuresti Mall, au crescut la 700.000 de dolari, dupa ce anul trecut, de la deschiderea magazinului in luna martie, se inregistrase o cifra de afaceri de 1,7 milioane dolari.

Pentru intreg anul 2001 cifra de afaceri estimata este de 2 milioane de dolari, iar numarul magazinelor Marks&Spencer va creste la 2. "Piata romaneasca este foarte atractiva pentru noi.

Ne-am impus prin conceptul de customer service, iar clientii nostri provin din toate mediile sociale si toate categoriile de varsta" a precizat Bethavas.

In afara francizei Marks&Spencer, grupul Marinopoulos opereaza in Romania si un magazin Beauty Shop, care a realizat pe primele patru luni o cifra de afaceri de 900.000$, dupa ce anul trecut cifra de afaceri a fost de 1,7 milioane dolari.

"Anul acesta vom deschide inca un magazin Marks&Spencer si doua Beauty Shop, iar in 2002 inca un magazin Marks&Spencer si trei Beauty Shop-uri" a precizat Bethavas, fara a furniza detalii in privinta amplasarii noilor magazine.

Cifra de afaceri estimata pentru Beauty Shop pentru acest an este, potrivit lui Bethavas, de 2,5 milioane lei.



Grupul Marks&Spencer a fost fondat in anul 1884, iar astazi detine o retea de 300 de magazine in Marea Britanie si 125 de filiale in 25 de tari din intreaga lume.

Initial, strategia companiei era de a deschide filiale internationale care sa fie administrate de reprezentantii din Marea Britanie. Acest sistem a esuat insa si a determinat o schimbare de strategie.

In prezent, M&S lucreaza in sistem de franciza, cooperand cu oameni de afaceri din tarile pe a caror piata patrunde.

Marks and Spencer a anuntat luna trecuta ca se va retrage de pe pietele europene si americane, pentru a se concentra asupra activitatilor din Marea Britanie. Programul de restructurare a companiei britanice va opri extinderea la nivel global si include concedierea a 4.000 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24