Prima pagina

Marco International a renuntat la Daewoo Bank

16.01.2003, 00:00 17

Casa de comert americana Marco International, actionarul majoritar al companiilor de aluminiu Alro si Alprom Slatina, a renuntat la achizitia Daewoo Bank Romania, afirma surse apropiate afacerii.
Motivul este nivelul prea ridicat al capitalului social pe care trebuie sa il atinga societatea Conef Bucuresti, firma prin care urma sa aiba loc achizitia, pentru a se conforma normelor BNR. Astfel, pe langa cei peste 10 milioane de dolari cu care au majorat anul trecut capitalul Conef, cei de la Marco trebuia sa mai scoata din buzunar inca 30 de milioane de dolari in urma modificarii normelor bancare valabile in momentul incheierii acordului de achizitie a bancii.
Marco a ajuns la un acord de achizitie al Daewoo Bank Romania de la Daewoo Securities, pentru 16,7 milioane de dolari, in primavara anului trecut si transferul actiunilor urma sa aiba loc dupa primirea acordului Bancii Nationale a Romaniei.
Casa de comert intentiona sa foloseasca banca in special pentru finantarea si derularea operatiunilor holdingului de aluminiu pe care intentioneaza sa il creeze in Romania.
Pentru a se conforma normele bancare initiale, Marco a majorat capitalul social al Conef cu peste 10 milioane de dolari, pana la 15 milioane dolari. Numai ca normele s-au modificat intre timp iar nivelul minim de capital social al actionarului majoritar trebuie sa fie acum de cinci ori mai mare fata de cel al bancii.
Capitalul social al Daewoo Bank Romania este de aproximativ 9 milioane dolari si nu poate fi adus sub acest nivel tot datorita normelor bancare.
In aceste conditii, achizitia bancii ar fi insemnat pentru Marco blocarea a inca 30 de milioane de dolari. Pas pe care managerii companiei au preferat sa nu il faca pentru ca suma nu justifica intentiile Marco fata de banca.
Reprezentantii Marco International in Romania nu au dorit sa comenteze informatiile privind renuntarea la achizitia Daewoo Bank Romania.
Marco International a intrat in Romania in 1999, prin achizitia Conef Bucuresti, firma care detinea 10% din Alro si Alprom Slatina.
Miscarea decisiva urma sa aiba loc, insa, in 2002, cand Marco a devenit actionar majoritar al Alro, dupa achizitii de actiuni la Bursa de Valori (unde este listata) si cumpararea unui pachet de 10% din companie de la stat.
In momentul achizitiei Alro, cei de la Marco au anuntat ca intentioneaza sa creeze in Romania un holding integrat de aluminiu (Alro - Alprom - BBG Alum Tulcea), din care sa faca parte si o banca asa zis industriala.
Pana in prezent, Marco a mai reusit sa cumpere Alprom, tot de la stat, dar incercarea de formare a holdingului este ingreunata de renuntarea la Daewoo Bank si dificultatile intervenite in negocierile pentru BBG Alum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24