Prima pagina

MBA-ul iti creste salariul cu 34%

17.03.2003, 00:00 22

Daca in urma cu cativa ani o diploma universitara era suficienta pentru obtinerea unui post de conducere, acum a devenit din ce in ce mai grea ocuparea unui astfel de post in lipsa unor cursuri de specializare. In aceste conditii, parcurgerea unui program de Master of Business Administration (MBA) a devenit in Romania aproape sinonima cu un salt in cariera si bineinteles, financiar.
Un absolvent de MBA castiga cu 34% mai mult in primul an. Asa spune un studiu al CODECS, prezentat la seminarul ZF "Human resources, combustibil pentru business-ul tau". Studiul arata ca Romania inca mai are de recuperat si in acest domeniu: in Statele Unite, MBA-ul creste venitul cu 80 pana la 100%. Pe de alta parte, piata educatiei de business se pregateste sa treaca printr-o schimbare radicala. "Cea mai pregnanta tendinta care se inregistreaza in acest sector, la nivel global, este aceea ca organizatiile prefera pentru angajatii lor programele de MBA part-time care au avantajul ca nu obliga cursantul sa renunte la activitatea sa. In aceste conditii, marile scoli de business se indreapta catre schimbarea sistemului de educatie din full-time in part-time", a declarat Renaldo Nita, directorul Programului MBA al CODECS. De asemenea, furnizorii de MBA isi indreapta atentia tot mai mult catre pietele asiatice, in special catre China, iar pentru acoperirea cat mai multor culturi organizationale se profileaza realizarea unor alinante intre scoli.
"O alta tendinta care se inregistreaza pe aceasta piata este utilizarea unui numar cat mai redus de resurse si realizarea unor investitii din ce in ce mai mari in cercetare si dezvoltare, in special in Statele Unite. In ceea ce priveste prima componenta deja se observa nu numai ca numarul celor care  lucreaza in acest sector este relativ mic, dar si ca marile scoli folosesc cam aceeasi profesori", a mai spus Nita.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO