Prima pagina

Noul pui american: made in Romania?

17.02.2003, 00:00 105

Grupul american Tyson Foods, liderul pietei mondiale a carnii si preparatelor din carne, studiaza posibilitatea de a cumpara o companie romaneasca de profil. Americanii, prezenti deja in Romania prin importuri, sunt interesati in special de achizitia Tec Miaco, liderul pietei romanesti, companie la care fondurile de investitii Romanian Invesment Fund (RIF) si Romanian American Enterprise Fund (RAEF) detin 45% din actiuni.
Anul trecut, Tec Miaco a inregistrat un profit net de 500.000 de dolari.
RIF SI RAEF au intrat in companie in 1998 cu scopul de a vinde in 4 - 5 ani. In plus, RIF isi incheie durata de viata la sfarsitul lui 2003 si va trebui sa isi lichideze toate participatiile detinute la companiile romanesti pana atunci.
"Suntem deja de peste patru ani in companie si este normal sa cautam o modalitate de a vinde. Nu pot sa comentez insa pe marginea variantelor de exit", a declarat pentru Ziarul Financiar Joel Hayes, consultant in cadrul RAEF.
Presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor de Pui, Ilie Van, a declarat ca firma americana si-a trimis directorul de operatiuni internationale de curand in Romania. "Acesta a avut discutii cu Ministerul Agriculturii, care l-a indrumat sa viziteze Agricola Crevedia (Tec Miaco) si Avicola Buzau. Si-a facut o imagine, a vazut care sunt facilitatile, mediul de productie, dupa care a plecat sa-si informeze sefii din America," a spus Van.
In afara de RAEF si RIF, actionar important al Tec Miaco este presedintele si directorul general al companiei - Marius Iliev, care detine 45% din actiuni.
"Exista discutii cu reprezentantii Tyson, insa sunt in stadiu incipient. Grupul american studiaza posibilitatea de a se implica in productie in Europa, iar Romania ofera cele mai bune conditii pentru cresterea puilor", a declarat Iliev pentru Ziarul Financiar.
Reprezentantii Tyson nu au dorit sa comenteze pe marginea intentiilor de a achizitiona capacitati de productie in Romania.
Tyson Foods a fost infiintata in 1931 si, in urma preluarilor si fuziunilor, a ajuns la o cifra de afaceri anuala de peste 20 miliarde de dolari. Compania a fost initial specializata in cresterea si prelucrarea carnii de pui, insa a devenit in ultimii ani lider mondial si in domeniul carnii de porc si vita.
Pe plan international, compania americana este unul din principalii furnizori ai McDonald's, cu care are incheiate diverse parteneriate. Reprezentantii McDonald's Romania nu au dorit sa comenteze privind posibila investitie a companiei americane. "Nu avem nici un comentariu. Haideti sa asteptam sa se materializeze acest lucru, dupa care vom mai vedea," a spus directorul de comunicare al McDonald's Romania Cristian Savu.
Tec Miaco a fost infiintata in 1994 si a cunoscut o dezvoltare puternica dupa intrarea fondurilor de investitii in afacere.
Compania, cu o cifra de afaceri de 33 de milioane de dolari, este in prezent actionar majoritar la sase firme din industria carnii: doua avicole - Avicola Crevedia, Avciola Constanta, trei combinate de cresterea porcilor - Comsuim Ulmeni, Comporsa Ploiesti si Suinprod Targu - Jiu si o fabrica de nutreturi combinate - Combipra Ploiesti.
Marius Iliev spune ca dezvoltarea companiei s-a datorat unor investitii totale de 25 de milioane de dolari, bani obtinuti din majorari de capital, credite bancare si reinvestirea profitului.  
"RIF si RAEF au investit peste 10 milioane de dolari si au intrat in afacere acum cinci ani. Este normal sa caute variante pentru vanzare: chiar daca evolutia pietei a fost proasta in ultimii ani, exista perspective favorabile care pot aduce conditii bune de exit", afirma Iliev.
Printre perspectivele favorabile de care vorbeste fondatorul si presedintele Tec Miaco se afla si faptul ca abatorul avicolei de la Crevedia a primit aprobarea de a exporta in Uniunea Europeana.
"Datorita acestor exporturi ne asteptam ca vanzarile noastre sa creasca de la 33 de milioane de dolari, cat au fost in 2002, la 40 de milioane de dolari anul acesta. Faptul ca vom putea vinde la preturi mai mari va duce, de asemenea, o crestere a profitului de cateva ori", a precizat Iliev.
Iliev spune ca Tec Miaco este lider pe piata interna a crescatorilor de pui, cu o productie de 24.000 de tone pui viu si importul a cateva mii de tone in 2002.
"Avem o prezenta pe piata cu 15 - 20% mai mare fata de urmatorul competitor. Combinatele noastre produc in prezent mai mult decat dublu fata de momentul in care le-am preluat", a precizat managerul de la Tec Miaco.
Principala marca a Tec Miaco este Ferma Natural.
Mircea Curelea, directorul general al Avicola Buzau, cealalta companie care a primit vizita Tyson Foods, spune ca nu poate fi vorba deocamdata de o tranzactie intre cele doua companii.
"Cred ca a venit sa vada politica, preturile. Noi suntem privati, asa ca nu vad cum ar putea sa ne cumpere. Daca este sa se intample ceva, actionarii hotarasc," a spus Curelea.
In opinia lui Curelea, reprezentantul companiei americane a ales sa viziteze cele doua companii pentru ca sunt "cele mai performante."
Avicola Buzau a inregistrat in 2001 o cifra de afaceri de 14,5 milioane de dolari si pierderi de 1,9 milioane de dolari. Societatea este cotata pe piata extrabursiera Rasdaq. Actionarii sai sunt compania Aaylex Trading SRL din Bucuresti, care are ca obiect de activitate importul si distributia de peste, cu 65,35% si persoane fizice, care detin 34,64%.
Anul trecut, in Romania au fost produse aproximativ 150.000 de tone de pui, care au insemnat insa doar 57% din consumul total. Restul a fost completat de mult contestatele importuri.
Un studiu al Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) estima ca importurile din carne de pui au atins 100.000 de tone in 2002, echivalentul a 55 de milioane de dolari.
Cea mai mare parte a carnii importate provine din Uniunea Europeana, (54.000 de tone), SUA (32.000 de tone) si Ungaria (6.000 de tone).
In afara de Tec Miaco, principalii competitori romani pe piata sunt Agricola International, Avicola Buzau, Avicola Brasov, Avicola Codlea, Avicola Slobozia, Avicola Calarasi si Transavia Alba Iulia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24