Prima pagina

Occidental: Interesele noastre la Petrom nu corespund cu asteptarile guvernului

27.04.2004, 00:00 27



Compania petroliera americana Occidental nu este interesata deloc de operatiunile downstream (rafinare si distributie de carburanti) ale Petrom, iar viziunea sa despre compania romaneasca nu corespunde cu ceea ce vrea guvernul. Pe de alta parte, analistii bancii austriece Raiffeisen afirma ca OMV are sanse mari sa preia Petrom, insa o oferta slaba din partea austriecilor ar putea propulsa propunerea grupului ungar MOL de a forma un parteneriat strategic, care ar include un schimb de actiuni intre cele doua companii. Deocamdata, ofertele financiare ale celor trei companii pentru preluarea pachetului majoritar al Petrom sunt inca analizate de catre ministerul economiei si consultantul sau.



"Discutiile noastre au fost "non - responsive" cu ceea ce vrea guvernul (n.r. - adica interesul nostru nu coincide cu cel al guvernului). Nu avem niciun interes in operatiunile downstream. De asemenea, intrarea noastra in Romania pe partea de upstream este putin probabila", a declarat Ray Irani, directorul executiv al Occidental Petroleum Corporation, potrivit agentiei internationale de presa Bloomberg.



Aceasta este prima declaratie oficiala a celor de la Occidental pe tema participarii companiei la privatizarea SNP Petrom.



Statul roman vinde direct 33,34% din actiunile companiei petroliere catre un investitor strategic, care urmeaza sa participe la o majorare de capital pentru a detine 51% din companie. Valoarea tranzactiei este estimata de unii analisti internationali la 1 - 1,3 mld. $.



"Pe de alta parte, numai OMV a facut o oferta absolut "in linie" cu conditiile cerute in cadrul licitatiei", noteaza analistii Raiffeisen intr-un raport dedicat companiilor din Europa Centrala si de Est.



"Apreciem ca singura tinta a guvernului roman este de a obtine cea mai mare injectie de capital in urma privatizarii intr-o anumita perioada de timp. Din acest punct de vedere, OMV pare sa fie cel mai probabil castigator, dar orice se poate intampla pana la decizia finala. In cazul in care oferta OMV este prea mica, guvernul este foarte posibil sa ia in considerare propunerea de parteneriat cu MOL. O alta amanare a privatizarii este un alt posibil scenariu. Decizia preliminara este asteptata in doua saptamani", afirma analistii Raiffeisen Bank.



Potrivit acestora, MOL are inca sanse la privatizarea Petrom, dar preluarea Petrom nu este cruciala pentru planurile MOL. MOL are posibilitatea de a lua un credit suplimentar de 800 mil. - 1 mld. euro in cazul unei achizitii.



Momentul privatizarii Petrom nu este favorabil pentru grupul ungar, in conditiile in care vanzarea afacerii cu gaze ii asigura lichiditati in plus abia mai tarziu, sustine banca austriaca in studiul sau.



Un esec al MOL la Petrom ar face ca grupul ungar "sa fi alergat degeaba dupa doi iepuri": deja polonezii de la PKN, retrasi din cursa pentru Petrom, au fost singurii ce au depus oferta pentru preluarea Unipetrol din Cehia, de unde tocmai s-a retras MOL.



Petrom a inregistrat in 2003 pentru prima oara o scadere in lei a afacerilor. In euro, cifra de afaceri a scazut cu 19% pana la 1,89 mld. euro. Profitul net a scazut la 38 mil. euro, la jumatate fata de valoarea din 2002. Pe bursa, capitalizarea Petrom este de aproximativ 2,3 mld. euro.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24