Prima pagina

Petrolul sare de 100$. Cine castiga?

10.01.2008, 15:20 17

"Cu cat barilul de petrol este mai scump, cu atat vor beneficia mai mult companiile de upstream (n.r. - explorarea si productia petrolului, dar si cele care asigura echipamentele si serviciile necesare), cat si cele de downstream (n.r. - rafinare si marketing). Pe partea de upstream cred ca vom asista la profituri cu 30%-40% mai mari pentru companiile de profil", spune Marian Dinu, directorul general al societatii de brokeraj Alpha Finance Romania.

Actiunile companiilor din domeniul petrolier au rezistat cel mai bine crizei din ultimele luni de pe pietele de capital datorita cresterii pretului barilului de petrol la 100 de dolari. Ce companii de pe Bursa au cel mai mult de castigat din cresterea pretului petrolului?

Petrom (SNP): Fiecare dolar in plus la baril aduce 30 mil. euro la profitul operational al companiei, potrivit analistilor de la Raffeisen Centrobank. Pornind de la aceasta cifra, Petrom ar putea castiga anul acesta 840 mil. euro la EBIT daca barilul se mentine la 100 de dolari, daca se ia in calcul un pret mediu al barilului pentru anul trecut de 72 de dolari. Analistii estimeaza pentru anul acesta un ritm de crestere intre 40%-60% pentru profitul Petrom.

Oil Terminal (OIL): Operatorul portuar va fi favorizat de cresterea rulajelor de produse petroliere in 2008 ca urmare a cresterii barilului de petrol. Pentru 2008, rulajul de produse petroliere ar putea creste cu aproximativ 500.000 de tone, in conditiile in care anul trecut acesta s-a ridicat la o valoare de aproximativ 12 milioane de tone. Ca urmare a acestui lucru, compania anunta investitii in marirea capacitatilor de stocare cu 400.000 de tone de la 1,7 milioane de tone.

Prospectiuni Bucuresti (PRSN): Compania va beneficia de pe urma cresterii numarului proiectelor de explorare favorizate de un baril mai scump. Prospectiuni Bucuresti estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de 200 mil. lei (58,8 mil. euro), in usoara crestere fata de prognoza pentru anul trecut, si un profit net la un nivel similar celui estimat pentru anul 2007.

Rompetrol Rafinare (RRC): Un baril mai scump va pune o presiune sporita asupra marjelor de rafinare ale companiei, valoarea impactului fiind greu de calculat. In acelasi timp insa, pe partea de retail de produse petroliere vor fi inregistrate cresteri ca urmare a comercializarii unor produse mai scumpe. Cu toate acestea, piata nu va inregistra un regres, cererea de produse petroliere fiind inelastica.

Rompetrol Well Services (PTR): Divizia de servicii petroliere a grupului Rompetrol ar putea beneficia de investitiile mai mari ale companiilor petroliere pe segmentul de explorare si extractie.

Cititi tot articolul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels