Prima pagina

Piata medicamentelor, la primele semne de raceala

05.06.2003, 00:00 13

Piata romaneasca a medicamentelor incepe sa resimta din ce in ce mai puternic efectele blocajului financiar din sistemul sanitar. Dupa mai multi ani de crestere sustinuta, consumul de medicamente da, dupa primul trimestru din 2003, primele semne de scadere.
Valoarea vanzarilor de medicamente din perioada aprilie 2002 - martie 2003 a fost de 603,1 milioane euro, cu 1,3% mai putin decat nivelul pietei in 2002 (611,2 milioane euro), conform datelor furnizate de compania de cercetare a pietei Cegedim Romania.
Vanzarile companiilor de medicamente pe primele trei luni au totalizat 146,8 milioane euro, ceea ce inseamna ca o evolutie asemanatoare pe tot parcursul anului va duce la o scadere totala de peste 4% in 2003.
Previziuni pesimiste? Nu, poate chiar optimiste, spun analistii pietei.
"Rezultatele pe primul trimestru arata mai bine decat realitatea, consumul de medicamente fiind sustinut intr-o anumita masura din stocurile de la sfarsitul anului trecut iar achitarea efectiva a acestora fiind partiala", afirma Petru Craciun, director general al Cegedim Romania.
Primul trimestru al acestui an si ultimile saptamani din 2002 au reprezentat cea mai tensionata perioada din ultimii ani in relatia stat - companii farmaceutice.
Din cauza datoriilor statului catre producatori si importatori, care depasisera 300 de milioane de euro anul trecut, o parte din companii au sistat sau au diminuat livrarile catre spitale si farmacii.
Criza a fost atenuata de un protocol incheiat la inceputul acestui an intre Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si companii, insa plata unei parti a datoriilor (multe din 2001) a inceput abia in martie.
Datorita incertitudinilor privind plata datoriilor din 2002 si a medicamentelor vandute anul acesta catre spitale si prin sistemul de compensare, cea mai mare parte a companiilor au optat pentru o politica de vanzari mai prudenta in primul trimestru. Urmare a acestui fapt, 2003 ar putea reprezenta primul an de scadere dupa o lunga perioada de crestere.
"tinand cont de primele semnale din trimestru 2, apreciem perspectiva de crestere a pietei in perioada urmatoare ca fiind modesta si estimam mentinerea dificultatilor financiare ale companiilor - de la cele producatoare la micile unitati de retail -  implicate in sistem", a conchis Petru Craciun.
In primul trimestru al acestui an au avut loc modificari importante si in ierarhia competitorilor de pe piata. Grupul elvetian Novartis a trecut pe locul doi, cu o cota de piata de 7,1% dupa preluarea companiei slovene Lek la nivel international. De asemenea, Pfizer, liderul mondial, a trecut pe locul trei, cu o cota de 6,1%, dupa integrarea operatiunilor Pharmacia. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO