Prima pagina

PNL ii cere lui Isarescu sa se delimiteze de Remes

25.08.2000, 00:00 37


Liberalii i-au cerut, ieri, premierului Isarescu sa se delimiteze de actiunea politica a ministrului Finantelor, Decebal Traian Remes, care a anuntat miercuri constituirea unui grup pentru "reconstructia adevaratului PNL" si deschiderea unei liste de semnaturi pentru sprijinirea candidaturii primului ministru la Presedintie.

Conducerea PNL, care interpreteaza gestului lui Remes drept o demisie din partid, afirma, intr-un comunicat, ca actiunea ministrului Finantelor "este de natura sa creeze in mod nedrept suspiciuni privind independenta si neutralitatea primului-ministru in raport cu fortele politice din coalitie".

Membrii grupului dizident, din care fac parte si senatorii Dan Amedeo Lazarescu si Vicentiu Gavanescu si deputatul Laurentiu Priceputu, au anuntat ca nu au demisionat din PNL.

Surse din Guvern a firma ca in sedinta Cabinetului de ieri, Valeriu Stoica i-a cerut lui Isarescu sa faca aceasta delimitare, insa premierul nu a raspuns, in urma interventiei taranistului Mircea Ciumara, care a cerut sa nu se transforme intrunirea in dezbatere parlamentara,

Biroul Permanent Central al PNL va lua in discutie, martea viitoare, retragerea sprijinului politic acordat lui Remes pentru functia de ministru al Finantelr, fiind foarte probabil ca sa-i ceara premierului schimbarea lui cu un alt liberal.

O decizie de excludere din partid este foarte probabil sa fie proupusa si in cazul lui Vicentiu Gavanescu si Laurentiu Priceputu, dar conducerea PNL ezita, potrivit unor surse din Biroul Permanent, sa adopte o hotarare similara in ceea ce-i priveste pe Dan Amedeo Lazarescu si Sorin Botez, doi din seniorii liberali care au reinfiintat PNL in ianuarie 1990, precum si in cazul Ioanei Bratianu.

Conform statutului PNL, Biroul Permanent poate doar sa propuna adoptarea unor sanctiuni, care trebuie sa fie validate de Consiliul National si pot fi atacate, ulterior la Curtea de Arbitraj a partidului.

"Este limpede ca PNL nu poate sa accepte ca sa misune prin Guvern un om care nu mai reprezinta partidul", a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al partidului, Crin Antonescu. El a adaugat ca Adrian Vasilescu, consilier al premierului Mugur Isarescu, "s-a grabit" atunci cand a declarat ca primul-ministru nu va face remanieri pe criterii politice.

?aranistii resping categoric posibilitatea remanierii ministrului de Finante Decebal Traian Remes, argumentand ca in aceast moment nici un alt om politic nu ar putea prelua "din mers" problemele acestui minister, a declarat prim-vicepresedintele PN?CD, Ioan Muresan.

"Nu este momentul pentru aceasta remaniere mai ales ca urmeaza sa se faca o evaluare a rezultatelor guvernarii, avem negocieri cu FMI si se asteapta rectificarea Bugetului", a argumentat liderul taranist.

In plus, el nu crede ca un alt om politic ar putea prelua din mers problemele Ministerului Finantelor si din acest motiv in urmatoarele trei luni Remes trebuie sa ocupe acest portofoliu.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24