Prima pagina

Primul 11 bursier al Romaniei care ataca Euro 2008

Primul 11 bursier al Romaniei care ataca Euro 2008

Click pentru imaginea marita

05.06.2008, 18:57 12

Cu putin inainte de debutul Campionatului European de fotbal, Ziarul Financiar va prezinta echipa bursiera cu care Romania ataca cea mai dificila grupa din competitie. Daca pe teren Mutu si Chivu se vor bate cu nume sonore precum Henry sau Marco Materazzi, in competitia bursiera cele mai valoroase companii romanesti trebuie sa faca fata unor giganti precum grupul Electricite de France sau ING (Olanda). Capitanii echipelor bursiere ale Romaniei, Frantei, Italiei si Olandei provin din cea mai fierbinte industrie a momentului, cea petroliera. "Gigantul" Bursei de la Bucuresti, Petrom, cu o capitalizare in data de 22 mai de 8 miliarde de euro, abia daca se mai vede in comparatie cu compania franceza Total (capitalizare de 137,9 miliarde de euro), ENI din Italia (61,2 miliarde de euro) sau Shell din Olanda (101,9 miliarde de euro). Linia de mijloc este asigurata in mare parte de jucatori din sistemul bancar si din asigurari. Romania intra in teren cu BRD si cu Banca Transilvania, in timp ce pentru Italia joaca mult mai titratii Generali, UniCredit si Intesa Sanpaolo. Daca primele doua linii proveneau cam din aceleasi sectoare, linia de fundasi este mult mai diversificata. Societati de investitii financiare (SIF Oltenia, SIF Muntenia si SIF Bancat-Crisana), o companie de rafinare (Rompetrol Rafinare) si una de transport al gazelor (Transgaz) vor tine mingea departe de poarta Romaniei, in timp ce Franta se apara cu producatorul de bunuri de lux LVMH, cu retailerul Carrefour si cu producatorul de cosmetice L'Oreal. Si la capitolul randament stam mult mai slab decat rivalii de la Euro. Petrom a inregistrat anul trecut cel mai mare profit dintre titularii bursieri ai Romaniei, de 532 de milioane de euro, in timp ce grupul olandez Shell a avut in aceeasi perioada un profit net de 21,6 miliarde de euro. Dar cum nu intotdeauna conteaza marimea sau valoarea individuala, ci si forta grupului, ramane de vazut cum va termina Romania lupta cu cele mai puternice echipe de fotbal din Europa.

Cititi mai multe despre businessurile ce castiga de pe urma Campionatului European de fotbal in suplimentul ZF Euro 2008 care va aparea maine impreuna cu Ziarul Financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO