Prima pagina

Primul fond listat la Londra cu tinta pe Romania

18.01.2006, 20:59 16

Apetitul investitorilor straini pentru activele de pe piata locala a dus la aparitia primului fond de investitii cu tinta pe Romania si listat pe bursa londoneza.

Recent, a fost lansat fondul de investitii Reconstruction Capital II, cu o capitalizare de 25 mil. euro (circa 30 mil. $) dupa prima faza de inchidere, care va fi administrat de catre societatea New Europe Capital.

"Romania si Bulgaria au facut progrese enorme in ultimii ani si sunt acum printre economiile cu cea mai rapida crestere din Europa. Suntem incantati ca am infiintat un vehicul listat care sa profite de oportunitatile considerabile de a investi pe aceste piete. Pentru Romania, sunt alocate aproximativ 70% din fonduri", a comentat pentru ZF Ion Florescu, presedintele societatii de administrare a noului fond.

"Fiind un fond de investitii inchis listat la Bursa de Valori din Londra, riscul asumat este mediu", precizeaza Florescu.

Florescu a lansat in 1997 pe piata romaneasca fondul de investitii Reconstruction Capital I, care alaturi de Romanian Investment Fund (din care RC1 detine 80%) au investit aproximativ 30 mil. $ in companii din diverse sectoare, printre care se afla producatorul de vopsele Policolor (in care detine un pachet de 49%), producatorul de articole de cauciuc Rolast Pitesti (49%) sau compania de distributie First Logistics Distribution (pachet majoritar).

"Noul fond intentioneaza sa investeasca pana la jumatate din suma in companii listate, iar restul fondurilor in companii private, aceasta alocare putand sa fie schimbata ulterior in functie de oportunitatile pietei", explica Florescu. Potrivit acestuia, fondul are o durata de viata pana in 2012.

"Ne intereseaza toate sectoarele din economie, de la bunuri de consum, servicii industriale si financiare pana la infrastructura usoara sau domeniul media", precizeaza reprezentantul New Europe Capital.

Marimea unei investitii se poate situa intre 5 si 10 mil. euro din banii fondului, peste nivelul de 10 mil. euro putandu-se implica direct actionarii fondului. Fondul are printre actionarii sai institutii financiare din Anglia, Elvetia, Belgia si SUA, si persoane sunt fizice. Florescu spune ca printre investitori sunt trei din primele cinci banci comerciale din lume, sustine Florescu. El afirma ca detine o participatie de 1% in noul fond.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24