Prima pagina

Productia industriala in Europa de Est a incetinit semnificativ in luna martie

09.05.2008, 17:02 13

Productia industriala in estul Europei a incetinit mult in luna martie, partial din cauza nivelului mai redus al cererii din partea zonei euro, iar analistii sustin ca principalul motiv a fost reprezentat de sarbatorile de Paste si raman optimisti in privinta evolutiei viitoare, informeaza Mediafax.

Avansul productiei industriale in Slovacia s-a redus de la 12,5% in februarie la doar 1,8% in martie, acesta fiind totusi cea mai mare crestere din regiune. O incetinire semnificativa a fost resimtita si in Ungaria, Romania sau Polonia.

Incetinirea din Slovacia a fost cauzata in principal de reducerea ritmului de crestere al productiei de masini de la 31% in februarie la 4,7% in martie. Slovacia, cu o populatie de 5,4 milioane, este cel mai mare producator auto din lume, in functie de productia pe cap de locuitor.

Economiile deschise, in curs de dezvoltare, sunt usor influentabile de cererea pentru productia lor din partea zonei euro, iar regiunea resimte in prezent efectele incetinirii globale.

Desi datele au fost ajustate la numarul de zile lucratoare, analistii considera ca productia a fost in principal afectata de sarbatorile de Paste, care au fost in acest an mai devreme din punct de vedere calendaristic decat in alti ani si anticipeaza ca o asemenea evolutie nu se va repeta in viitorul apropiat.

Productia din Romania a urcat cu 6,7% in martie, comparativ cu avansul de 7,7% inregistrat in luna precedenta, intrucat a fost afectata in principal de un declin de 2,9% al productiei de energie si o incetinire a industriei. Mai multe detalii pe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO