Prima pagina

Proteste la Dacia Pitesti. Compania promite marirea salariului si prime

14.03.2008, 15:21 22

Peste patru mii de angajati ai Uzinei Dacia Renault din Pitesti au intrat in greva de avertisment astazi incepand cu ora 13.00, timp de doua ore lucrul fiind oprit, informeaza Mediafax. Muncitorii cer in principal majorarea salariilor si a primelor de Paste si de Craciun.

Contractul colectiv de munca incheiat intre muncitori si Dacia Renault a expirat la 28 februarie. La reinnoirea contractului, angajatii au avut 14 revendicari, cea mai importanta fiind o crestere salariala in suma fixa de 550 de lei, care sa fie acordata in doua transe, si majorarea primelor de Paste si de Craciun.

Nicolae Pavelescu, liderul Sindicatului Dacia Renault, a declarat ca in cazul in care administratia nu va accepta toate cele 14 revendicari, sindicalistii vor declansa greva generala pe termen nelimitat.

Cele mai importante revendicari ale sindicalistilor de la Dacia vizeaza majorarea de salariu cu 350 de lei incepand cu 1 ianuarie 2008 si cu 200 de lei incepand cu 1 iunie 2008, participarea la profit cu o cota de 5-10% din profitul net al societatii, marirea primelor de Paste si de Craciun cu o valoare de 50 la suta din salariul mediu brut al societatii si a primei de vacanta, majorarea primei pentru Ziua constructorului de masini, acordata in luna septembrie, cu o valoare de 200 de lei, acordarea facilitatii pentru salariatii care achizitioneaza masini sau piese Renault, in sensul unei reduceri de 15 la suta la facturare.

Dacia propune angajatilor o majorare a salariului cu 9,14%, in doua transe, si acordarea unei prime, in functie de performanta, in valoare de 456 de lei, impozabila, pentru fiecare angajat.

"Oferta oficiala de crestere salariala a fost facuta in 5 februarie, data primei reuniuni fiind pe 28 ianuarie, si a constat intr-o crestere procentuala de 9,14%, in doua transe, si o prima de rezultat in valoare fixa de 456 lei pentru fiecare salariat, brut, intr-o singura transa. Aceasta este varianta pe care le-am prezentat-o si astazi (vineri - n.r.)", au declarat agentiei Mediafax oficiali ai Dacia.

Potrivit acestora, puterea de cumparare a muncitorilor angajati la Dacia s-a dublat in trei ani, tinand cont de inflatie.

"Salariul mediu brut lunar al unui muncitor de la Dacia a fost, anul trecut, de 1.663 de lei, de aproape doua ori si jumatate mai mare decat cel din 2003, respectiv 691 de lei. Mai precis, in conditiile unei inflatii cumulate, in perioada amintita, de 32,66%, salariile muncitorilor de la Dacia au crescut cu 140,67%. Daca in anul 2004, unui muncitor de la Dacia ii erau necesare 38,6 salarii pentru a-si cumpara un Logan, la pretul de atunci, astazi el isi poate cumpara aceeasi masina cu 19,2 salarii, la pretul actual al automobilului", au spus oficialii Dacia.

Mai multe detalii gasiti pe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24