Prima pagina

Romanii iau acasa fara plata marfa de 10 mil. dolari pe an

24.02.2003, 00:00 39

Furturile din supermarketurile romanesti au fost anul trecut, potrivit estimarilor din piata, de 10 milioane $. Mult in suma absoluta. Putin insa comparativ cu furturile din Statele Unite, unde reprezinta 1,7% din cifra de afaceri a supermarketurilor. La noi furturile reprezinta doar 1%.
Socul rafturilor incarcate din supermarketurile occidentale i-a ametit pe multi romani plecati in strainatate inainte de '89. In asa masura incat se trezeau cateodata prinsi de paznici cu buzunarele pline de ciocolata sau cu adidasii ascunsi in san. Ce s-a intamplat cand a venit supermarketul aici? In pofida aparentei ca marfurile sunt la indemana si se pot deci usor subtiliza, se pare ca hotii romani nu prea s-au adaptat la noile norme de securitate. Sau poate ca multi din ei inca asi fac mana in Occident...            
Potrivit declaratiilor principalilor jucatori de pe piata romaneasca de retail, pierderile din inventar datorate furturilor, fie ca este vorba furturi ale angajatilor, fraude sau erori administrative, sunt situate la mai putin de 1% din vanzari.
Aceasta inseamna ca anul trecut pierderile din inventar au fost de 10 milioane de dolari, avand in vedere vanzarile estimate ale retelelor de magazine din Romania anul trecut: aproape un miliard $.
Pentru comparatie, in Statele Unite, pierderile de inventar au fost in ultimii ani situate la 1,7% din cifra de afaceri, ceea ce inseamna insa peste 31 de miliarde de dolari.
Cand vine vorba de sistemul de securitate, fiecare companie, fie ca este vorba de Metro, Carrefour sau oricine altcineva spune ca detine cel mai performant sistem. Din ce este insa alcatuit un astfel de sistem ?
"In primul rand este vorba de personalul de securitate imbracat in uniforma , care are rolul de a asigura protectia clientilor - sa nu fie incidente la casele de marcat, de exemplu", spune Rainer Exel, directorul general al Rewe Romania, societatea care detine doua magazine XXL Mega Discount!, unul in Bucuresti si unul in Sibiu.
"Apoi vine personalul de securitate in civil care asigura protectia magazinului si a produselor si nu in ultimul rand camere de luat vederi pentru supravegherea magazinului", adauga Exel. O alta solutie, mai romaneasca, e cea practicata in unele din magazinele Mega Image: bauturile foarte scumpe n-au pe raft decat ambalajul. Sticla o iei de la casa, dupa ce platesti.
La toate acestea se adauga sistemul magnetic de securitate, cu martori (etichete magnetice) atasati solid pe produsele mai scumpe, precum hainele sau electronicele. La casa, acesti martori sunt scosi sau demagnetizati. In cazul in care cineva incearca sa treaca fara sa plaeasca, cu bunurile ascunse, campul magnetic emis de etichetele magnetice declanseaza sistemul de alarma. Pare complicat ? Aceeasi este insa si situatia in celelalte tari in Europa, cel putin.
"Folosim in Romania aceleasi sisteme de securitate ca si in celelalte tari in care grupul este prezent. Astfel, Romania este, din punctul nostru de vedere, o tara foarte sigura - exista putine probleme de securitate, iar problematica furturilor este aceeasi ca in toate hypermarket-urile noastre din lume" spune Francois Oliver, directorul general al Carrefour.
Cea mai mare pondere in pierderile din inventar o reprezinta in Romania, la fel ca oriunde in lume, furturile realizate de angajati. In Statele Unite, aproape jumatate din pierderile din inventar sunt datorate acestei forme de furt. in Romania, nu exista statistici oficiale insa potrivit jucatorilor din piata, ponderea este chiar mai mare. Situatia este oarecum logica, deoarece cine cunoaste mai bine sistemele de securitate decat angajatii unui magazin ?
Furturile pe care le realizeaza clientii reprezinta a doua forma de furturi ca dimensiune. Acestea reprezinta in Statele Unite aproape o treime din total, ponderea fiind chiar mai mica in Romania, spun jucatorii de pe piata locala.
Erorile administrative si fraudele vanzatorilor completeaza lista modalitatilor prin care se realizeaza pierderi de inventar, reprezentand mai putin de un sfert din total.
Indiferent de forma, pierderile din inventar sunt pe cale sa scada si mai mult in Romania, cred companiile din domeniu.
"Datorita masurilor luate si a programelor speciale de training, in fiecare an se observa o reducere a pierderilor de inventar precum si a furturilor din magazine", spune Delia Nica, public relations manager la Metro Cash & Carry Romania.

Unde au loc pierderile in contabilitate?
Cea mai simpla varianta este trecerea pe pierderi a valorilor iesite lipsa la inventar, ceea ce inseamna intr-o prima faza diminuarea profiturilor retelei respective de magazine. Cum insa fiecare magazin are de respectat o anumita marja de profitabilitate, valoarea lipsa la inventar este compensata de cele mai multe ori prin cresterea preturilor la produse. Altfel spus, cei care cumpara dintr-un magazin platesc si ce se fura din magazinul respectiv.
O alta varianta promovata pe piata romaneasca este, spun unii jucatori, incheierea unor contracte cu firmele de paza, in care se stipuleaza ca pierderile de inventar de orice natura sunt ele, se platesc de catre firma care asigura paza. In schimb, aceasta are dreptul de a verifica orice factura si orice intrare si iesire a produselor din magazine. "Mai mult, firmele de paza au dreptul de a controla chiar si angajatii magazinelor atunci cand intra sau ies din magazin", spune reprezentantul unei retele de supermarketuri.
Exista si varianta mixta, cum este cazul XXL Mega Discount!, care combina cele doua variante anterioare, in sensul ca exista un procent alocat acoperirii pierderilor datorate furturilor si despagubiri de la firma de protectie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24