Prima pagina

Salariatii BRD prefera banii nu actiunile bancii

20.03.2001, 00:00 8



In ciuda increderii conducerii BRD ca salariatii nu isi vor vinde actiunile, preferand dividendele sau chiar pastrarea pe termen lung, realitatea a dovedit contrariul. O parte din salariati au optat sa-si scoata actiunile la vanzare, mai ales datorita faptului ca pretul de pe Bursa a fost ieri de cinci ori mai mare fata de cat au platit pentru ele.

Asteptandu-se ca in piata sa apara multe actiuni la vanzare, brokerii nu s-au grabit sa cumpere. Mai mult decat atat, si-au redus cotatiile din piata cu 15%. Daca in ultimile doua luni BRD a avut un pret de 30.000 de lei/actiune, ieri nimeni nu a vrut sa cumpere nici 25.500 de lei.

La acest pret, la un moment dat nu era nici un ordin la cumparare. In schimb, la vanzare au aparut in jur de 1 milion de actiuni. Pana la urma, din motive tehnice, ca sa se stabileasca un pret, au fost efectuate cateva tranzactii, cu 1.700 de actiuni.

"Scaderea este normala daca ne gandim la fatul ca actionarii au cumparat la un pret bun actiunile pe care le detin ( la 5.000 de lei, valoarea nominala - n.r.) si la castigurile pe care le-ar putea obtine daca ar vinde la cotatia actuala.

Trebuie sa tinem cont de faptul ca salariatii detin aproximativ 28 de milioane de actiuni ale bancii si chiar o mica parte din ele oferita la vanzare va duce la scaderi sustinute: chiar si maine ne asteptam sa intervina o alta scadere de 15%" a spus Radu Popescu, trader la BCR Securities.

In ciuda pretului in scadere nimeni nu s-a inghesuit sa cumpere, asteptand continuarea in acelasi ritm a scaderii pretului.

"Chiar si acest pret in scadere nu a determinat marii investitori sa intre la cumparare. Exista semnale ca sunt cumparatori mari pentru actiunile BRD iar cand acestia vor intra in piata cotatia se va stabiliza", a afirmat Popescu.

Bogdan Baltazar, presedintele BRD, care afirma vineri ca spera ca pretul actiunilor bancii sa ramana stabil, acum spune ca "este firesc sa existe astfel de fluctuatii legate de data de 18 martie, momentul din care salariatii au avut dreptul sa isi vanda actiunile".

Salariatii au preferat sa apeleze la societatile de brokeraj concurente, nu la aceea a BRD.

"Salariatii sunt liberi sa faca ce vor cu actiunile pe care le detin. Le-am spus in repetate randuri ca sunt liberi sa faca ce vor si ca indiferent ce decizie vor lua nu vor suferi de pe urma deciziei lor. nu poate fi vorba sa ii dam afara daca vand actiunile: fiecare face ce vrea cu banii lui".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24