Prima pagina

Soarta BIR va fi decisa luni

22.06.2000, 00:00 12



Banca Nationala a Romaniei (BNR) va astepta pana luni 26 iunie la orele 24.00 ca grupul Jaquila sa depuna in contul unei banci romanesti cele 20 de milioane de dolari necesare majorarii capitalului Bancii Internationale a Religiilor (BIR), in caz contract urmand sa ceara falimentul BIR, a declarat ieri Nicolae Cinteza, directorul Directiei de supraveghere bancara din cadrul BNR.

El a adaugat ca BNR a respins, marti, solicitarea grupului Jaquila de amanare cu inca 10 zile lucratoare a termenului de depunere a celor 20 milioane de dolari, aceasta dupa ce Consiliul de Administrare a BNR aprobase o prima amanare. Termenul limita pana la care Jaquila poate face majorarea de capital este 26 iunie.

"Suma de bani respectiva nu a fost, pana acum, varsata intr-un cont la o banca romaneasca. In plus, grupul Jaquila nu a depus nici o documentatie la BNR referitoare la intentia de majorare a capitalului social al bancii" a precizat Cinteza.

Recent, reprezentantii Jaquila afirmau ca intampina "greutati" in deschiderea unui cont la o banca romaneasca, pentru a varsa 20 de milioane de dolari destinati majorarii capitalului social al bancii. Initial, grupul Jaquila a anuntat ca intentioneaza sa deschida un cont la o banca straina care activeaza in Romania.

BIR se afla in acest moment intr-o situatie dificila avand nevoie disperata de lichiditati, pentru a-si onora aceste obligatiile, fiind in acest sens dispusa sa vanda pachetul majoritar de actiuni, pachet care ar fi preluat de grupul britanic Jaquila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24