Prima pagina

Statul palestinian va fi proclamat in cateva saptamani

27.06.2000, 00:00 8



Presedintele Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat, a amenintat cu proclamarea rapida, in cateva saptamani, a statului palestinian independent, dupa ce anterior acuzase Israelul ca blocheaza negocierile de pace si ca se pregateste "pentru o solutie militara".

"Statul palestinian va fi proclamat peste cateva saptamani. Saptamanile urmatoare sunt cruciale", a afirmat Arafat intr-un discurs rostit duminica, la Nablus, in Cisiordania, in fata a 5.000 de sustinatori ai miscarii Fatah, pe care o conduce si care este principala componenta a Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei. "Statul va avea capitala la Ierusalim si cui nu-i place nu are decat sa bea din Marea Moarta. Palestina este a noastra, a noastra, a noastra", a spus Arafat.

Ministrul israelian de externe, David Levy, a declarat ca Israelul nu se va plia la amenintarile formulate in timpul negocierilor, informeaza Reuters si Mediafax. "Este de neimaginat ca Arafat sa spuna: dati-ne asta sau proclamam un stat in momentul in care ne va conveni. Un proces de pace nu poate exista cu amenintari. Daca el (n.r. Arafat) va alege sa actioneze unilateral, atunci va permite Israelului sa-si aleaga aceeasi metoda", a declarat Levy. Oficiali israelieni au declarat in trecut ca, daca Arafat va proclama unilateral independenta statului palestinian, Israelul va anexa in schimb portiuni din Cisiordania.

Arafat a promis in mai multe randuri ca va proclama un stat independent inainte de incheierea anului 2000, dar aceasta este prima data cand ofera si o data aproximativa pentru aceasta. Presedintele palestinian si-a luat angajamentul ca va proclama statul chiar in lipsa unui acord final de pace cu Israelul, care ar privi in special statutul Ierusalimului, frontierele viitorului stat si soarta celor 3,5 milioane de refugiati palestinieni, precum si soarta coloniilor evreiesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels